Itä-Uudenmaan Rakentajan ABC 2020-21 on julkaistu!

Uusi Itä-Uudenmaan Rakentajan ABC on nyt jaossa!   Hae omasi jakelupisteistä, julkaisut löytyvät Rakentajan ABC -telineistä! Tutustu myös verkkolehteen täällä webissä. Löydät lähimmän jakelupisteesi verkkolehden Rauta- ja rakennustarvikeliikkeet ja palvelut -osiosta.… Itä-Uudenmaan Rakentajan ABC 2020-21 on julkaistu!

Asiaa paloturvallisuudesta

Useimmat tulipalot ja niiden leviäminen olisi ennaltaehkäistävissä lisäämällä tietoisuutta paloturvallisuudesta ja huolehtimalla paloturvallisuusjärjestelmien kunnosta. Mitä aiemmassa vaiheessa sammutustyöt saadaan aloitetuksi, sitä pienemmiksi tuhot jäävät.  Sprinkleri järjestelmä toimii tehokkaana alkusammutusapuna estäen palon leviämisen ennen palokunnan saapumista paikalle. 

Sprinkleri järjestelmiin erikoistunut HF-sammutus Oy:n paloturvallisuusasiantuntija Matti Harila havaitsi asennustöitä tehdessään, että spr-järjestelmä on monellekin tuntematon asia, vaikka nykyisin se vaaditaan useisiin julkisiin kohteisiin. Samalla tuli myös ilmi, että myynnissä on tuotteita, jotka eivät vastaa kaikkia alan määräyksiä, mitä spr-suunnittelu, asennusvalvonta ja asennus edellyttävät. Myös koulutuksen kentältä kantautui viestiä, että, opetukselle, sekä opetusmateriaalille olisi kysyntää. Edistääkseen tietämystä ja kouluttautumismahdollisuuksia alalla Harila hankki pedagogiset pätevyydet ja koosti laajan opetusmateriaalipaketin. Paketti käsittelee mm. sammutusjärjestelmien käyttötarkoitusta, asennusta ja huoltoa, joista hän luennoi eri koulutus- ja kurssikeskuksissa.

Lisäksi Harilalta ilmestyy keväällä 2019 koulutuskäsikirja opetushallituksen kanssa yhteistyönä eri ammatillisten koulutusasteiden käyttöön. Oppimateriaali soveltuu hyvin myös täydennyskoulutusmateriaaliksi alan ammattilaisille ja käsikirjaksi LVI-alan ulkopuolelle, kuten esimerkiksi kiinteistöalalle, rakennusvalvontaan, teollisuuslaitoksille sekä vakuutus-, pelastus- ja turvallisuustoimeen.

Maankäyttö- ja rakennuslaki sekä pelastuslaki säätelevät rakennusten paloturvallisuutta koskevia määräyksiä. Tämä asettaa velvoitteita rakennusten omistajille ja käyttäjille, mutta myös paloturvallisuusjärjestelmän asennustyötä tekevälle yritykselle. Harilan mielestä on tärkeää toimittaa konkreettista konsulttiapua kumpaankin päähän. Asiantuntijan perehtyneisyyttä tarvitaan oikeanlaisen sammutusjärjestelmän hankinnassa ja sen käytössä. Asennusta suorittavan yrityksen tulee olla perillä järjestelmästä ja sitä koskevista määräyksistä, sillä he ovat virallisessa vastuussa järjestelmän toiminnasta mahdollisen tulipalon sattuessa. Harila kertoo valitettavasti törmänneensä työkohteissaan esimerkiksi puutteellisiin asiakirjoihin ja valvonnan pettämiseen, jopa siinä määrin, että koko sammutusjärjestelmän huomattiin olleen täysin toimintakyvytön.

 

Matti Harila  |  HF-Sammutus Oy

Aabramintie 14, 91900 Liminka

040 501 3365

matti.harila@hf-sammutus.fi

www.hf-sammutus.fi

 

Teksti: Katri JärvenpääJätä Vastaus

Jaa
Twiittaa
Jaa