[recent_posts num=”1″ meta=”true” thumb=”false” thumb_size=”small-post-thumbnail” category=”juuri-nyt” excerpt_count=”0″]

Asumisen uusia tuulia järvikaupungissa

Lohja on järvikaupunki. Jääkauden perintönä olemme saaneet Lohjanharjun, joka patoaa vedet suureksi Lohjanjärveksi. Sanan ”lohja” arvellaankin juontuvan ikivanhasta kantasanasta, joka tarkoittaa järveä. Järven tarjoama lämpö ja kalkkiperäinen maaperä tekevät Lohjasta ainutlaatuisen rehevän. Tällaista luontoa et löydä muualta.

Harjun ja järvien tarjoamien mahdollisuuksien varassa Lohjasta tuli suomalaisen teollisuuden kehto. Esimerkiksi kaivosteollisuus on Lohjalla Suomen vanhinta. Edelleen kaupungin keskustassa on toimiva kalkkikivikaivos. Sen yhteydessä toimivassa elämyskaivoksessa vierailua suosittelen lämpimästi.

Lohjalaisia on tänä päivänä noin 46 000. Suuri osa työikäisistämme saa tänäkin päivänä elantonsa eri alojen teollisuuden palveluksessa. Lohjan sijainti noin 45 minuutin matkan päässä pääkaupunkiseudun imusta tekee siitä houkuttelevan kotipaikan niin yrityksille kuin asukkaillekin.

Erinomaisen näyteikkunan kaupunkiimme tarjoavat vuoden 2021 asuntomessut Lohjan Hiidensalmessa. Alue liittyy syvällisesti kaupungin historiaan. Hiidensalmessa toimi vuosisadan alkupuolelta lähtien sahalaitos, johon puutavaraa uitettiin ympäri laajan Lohjanjärven vesistön. Sahan lakkauduttua alue on odottanut jatkokäyttöään. 

Kesällä 2021 alueella näytetään suuntaa suomalaiselle rakentamiselle. Hiidensalmeen rakentuu monipuolinen messualue. Kauniiseen järvimaisemaan nousee kerrostaloja, paritaloja ja omakotitaloja. Myös asumismuodoissa on valinnan varaa: omistus-, asumisoikeus- vuokra- ja osuuskunta-asuminen ovat kaikki edustettuina.

Asuntomessualueen lisäksi Lohjalla kehitetään monia muitakin asuinalueita. Täältä löytyy kaupunkia ja maaseutua, harjuja, järviä ja peltoja. Hyviä tontteja on myynnissä erilaisissa ympäristöissä eri puolilla Lohjaa. 

Lohja ottaa rakennushankkeesta haaveilevan avosylin vastaan kehittämään järvikaupunkiamme! Samalla toivotamme kaikki tervetulleiksi Lohjan asuntomessuille 9.7.-8.8.2021 Hiidensalmen järvimaisemiin.

Mika Sivula
kaupunginjohtaja | Lohjan kaupunki