Itä-Uudenmaan Rakentajan ABC 2020-21 on julkaistu!

Uusi Itä-Uudenmaan Rakentajan ABC on nyt jaossa!   Hae omasi jakelupisteistä, julkaisut löytyvät Rakentajan ABC -telineistä! Tutustu myös verkkolehteen täällä webissä. Löydät lähimmän jakelupisteesi verkkolehden Rauta- ja rakennustarvikeliikkeet ja palvelut -osiosta.… Itä-Uudenmaan Rakentajan ABC 2020-21 on julkaistu!

HELLE HELLII AURINKOSÄHKÖN PIENTUOTTAJIA

Aurinkoinen kesä näkyy paneeleihin panostaneiden talonomistajien kukkarossa

Kesällä 2018 monet kiinteistönomistajat joutuivat viilentämään kotiaan poikkeuksellisen paljon. Asuintilojen jäähdyttäminen esimerkiksi ilmalämpöpumpulla vaikuttaa ratkaisevasti asumismukavuuteen, mutta valitettavasti vaikutus näkyy yhtä selvästi myös sähkölaskussa. Paitsi jos kiinteistöstä löytyy nykyaikainen aurinkosähköjärjestelmä.

– Viime kesänä aurinkopaneelien omistajat hieroivat varmasti tyytyväisenä käsiään, naurahtaa Ekokumppanit Oy:n energianeuvoja Antero Mäkinen.

Kiinteistökohtaiset aurinkosähköjärjestelmät ovat viime vuosina yleistyneet kiihtyvällä vauhdilla järjestelmien hintojen laskemisen ja asennuksen helppouden myötä. – Avaimet käteen -periaatteella asennettuna edullisimmat järjestelmät saa kiinteistöön jo noin 5000 eurolla ja asennus hoituu kahdessa päivässä; ensimmäisenä asennetaan paneelit ja toisena ne kytketään toimintakuntoon, Mäkinen kertoo. – Ja kannattaa muistaa, että omakotitaloasujat saavat asennustyöstä myös kotitalousvähennyksen.

Minkä kokoinen järjestelmä sitten juuri omaan kotiin kannattaa hankkia? Paras keino varmistua optimaalisesta mitoituksesta on lähettää järjestelmiä toimittavalle yritykselle kiinteistön sähkölasku kesäajalta. Laskun perusteella järjestelmätoimittaja pystyy mitoittamaan tarpeen järkevästi.

– Koska aurinkosähkön myyminen verkkoon ei vielä nykyisellään ole kannattavaa, kannattaa aurinkosähköjärjestelmä mitoittaa siten, että tuotettu sähkö kuluu pääasiassa oman kiinteistön kulutukseen, Mäkinen vinkkaa. – Järjestelmää hankkiessa on kuitenkin tärkeää tehdä sähkön pientuotannosta sopimus kilpailutetun sähkön myyntiyhtiön kanssa, sillä optimaalisesta mitoituksesta huolimatta aurinkosähköjärjestelmän omistaja joutuu aina hetkittäin myymään sähköä verkkoon, varsinkin viime kesän kaltaisilla helteillä.

Entäpä mitkä ovat sitten ne aurinkosähköjärjestelmän konkreettiset hyödyt? Miksi kannattaa laittaa tuhansia euroja kiinni järjestelmään, joka on Suomen pitkän talven vuoksi puolet vuodesta varsin hyödytön? Mäkisen mukaan hyötyjä on ainakin kolme.

– Kodin arvo kasvaa ja sähkölasku pienenee. Ennen kaikkea olet kuitenkin edelläkävijöiden joukossa rakentamassa parempaa ja puhtaampaa tulevaisuutta uusiutuvan energian voimin.

Ja mitä pimeisiin talviin tulee, niin niitä kompensoi Suomen valoisa kesä, jolloin paneelit toimivat melkeinpä ympäri vuorokauden. – Suomen olosuhteet ovat aurinkosähkön tuotantopotentiaaliltaan aivan Keski-Euroopan veroisia, johon verrattuna Suomen etuna on myös ympäristön matala lämpötila, joka parantaa aurinkokennojen hyötysuhdetta, Mäkinen toteaa. – Tulevaisuudessa kaksi kolmasosaa päivittäisestä energiantarpeesta saadaan suoraan uusiutuvista energialähteistä. Miksi siis emme lähtisi jo nyt mukaan?

 

ANTERO MÄKINEN

Rakentamisen ja asumisen energianeuvonta Rane

antero.makinen@tampere.fi | 040 806 3137


Jaa
Twiittaa
Jaa