[recent_posts num=”1″ meta=”true” thumb=”false” thumb_size=”small-post-thumbnail” category=”juuri-nyt” excerpt_count=”0″]

Historiallisen Raaseporin vetovoima kasvaa

Kauniissa Raaseporissa palvelut ovat lähellä ja asuminen edullista. Monet pendelöivätkin töihin esim. Helsingin suuntaan löydettyään unelmakotinsa Raaseporin viihtyisiltä puutaloalueilta, saaristosta, ruukkiympäristöstä tai idylliseltä maaseudulta. Pinta-alaltaan laajasta kaupungista löytyy jokaiselle juuri omanlaisensa koti funkistalosta punaiseen tupaan ja perunamaahan.

Kaupunkina Raasepori on nuori, vain kymmenen vuoden ikäinen. Se syntyi, kun Tammisaari, Karjaa ja Pohja yhdistyivät ja nimesivät uuden kaupungin Raaseporin keskiaikaisen linnan mukaan.  Alueen yritystoiminnalla on myös pitkä historia; Suomen vanhin yritys Fiskars Group, sai alkunsa jo vuonna 1649. Vuosisatojen saatossa elinkeinotoiminta on monipuolistunut ja erityisesti matkailualan yrityksiä on monta.

– Meillä käy paljon matkailijoita ihailemassa kaupunkiamme, ja varsinkin kulunut kesä oli vilkas. Sekä asukkaille, mökkiläisille, että turisteille löytyy paljon koettavaa, iloitsee kehityspäällikkö Jennifer Gammals.

 

Raaseporin laaja valokuitukaapelointi mahdollistaa myös tehokkaan etätyöskentelyn, samoin hyvät junayhteydet pääkaupunkiseudulle ja Turkuun. Tämä oli yksi syy, miksi nykyinen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Linnéa Henriksson perheineen muutti kaupunkiin 15 vuotta sitten, vaikka työpaikka onkin Turussa.

– Arkemme täällä on ollut helppoa. Sopeuduimme nopeasti, Tammisaari on kuin pikkukaupunki ja muihin tutustuminen on helppoa. Teini-ikäisten lasten äitinä arvostan sitä, että tunnemme lastemme kaverit sekä heidän vanhempansa. 

 

Kattava palveluverkosto

Kolmen kunnan yhdistyessä on niistä voitu poimia eri toimialojen parhaat käytännöt. Yhdistyminen on ollut sosiaali- ja terveyspalvelujen kannalta mielenkiintoista ja haastavaa.

–Eri kunnissa oli hyviä käytäntöjä, joita kaikki voivat hyödyntää nyt. Teemme myös paljon yhteistyötä esim. naapurikuntien kanssa, kertoo sosiaali- ja terveysjohtaja Benita Öberg. 

 

Raaseporin päiväkoti- ja kouluverkosto on myös laaja. Äskettäin tehdyn palveluverkkoselvityksen mukaan päiväkoti-, koulu-, kansalaisopisto- ja kirjastopalvelut sekä liikuntatilat ovat hyvällä mallilla kaikissa taajamissa.

–Pystymme mm. tarjoamaan lähes kaikille lapsille vanhempien toiveiden mukaisen päiväkotipaikan, kertoo sivistystoimen johtaja Tina Nordman. 

 

Raasepori pähkinänkuoressa

Asukkaita 27 600 (2019)

Kielet: ruotsi n. 65 %, suomi n. 31 %, muut n. 4 %

Pinta-ala 2178 km², josta vesialueita 1035 km2

Saaria 1300, kesämökkejä 6400

Yrityksiä: yli 2800

Fiskarsin ja Billnäsin ruukit, Mustion ja Raaseporin linnat, sekä Tammisaari ja sen saaristo ovat Raaseporin vetonauloja.

www.raasepori.fi