[recent_posts num=”1″ meta=”true” thumb=”false” thumb_size=”small-post-thumbnail” category=”juuri-nyt” excerpt_count=”0″]

HYVÄN TUULEN KAUPUNKI – Merikaupunki Kotka

Kotka on hyväntuulinen ja toimelias saarille rakentunut urbaanin asemakaavan omaava kaupunki. Kaupungilla on juuret syvällä Suomen kulttuurihistoriassa sekä vahva usko tulevaan. Rouheaa kulttuuria ja historiaa pursuavaa kaupunkirakennetta täydentävät hyvät palvelut sekä lukuisia palkintoja saaneet puistot.

KANTASATAMAN ALUE RAKENTUU UUDELLEEN

Satama on aina ollut kaupungin sydän. Suomen suurimman sataman toimintojen siirryttyä Mussalon saareen jäi kaupungin ydinkeskustaan Kotkansaarelle Kantasataman alue hyödynnettäväksi uuteen käyttöön. Kotkan Kantasatamaan valmistuu vuonna 2023 huikea uusi tapahtumakeskus Satama Areena ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamkin uusi kampus. Lisäksi alueelle rakentuu harjoitus-, koulutus- ja testausympäristö Turvapuisto sekä matkustaja- ja rahtiterminaali. Alueella toimii jo upea ja useasti palkittu Merikeskus Vellamo, joka pitää sisällään Suomen merimuseon, Kymenlaakson museon ja Merivartiomuseon. Hankkeen osana kehitetään myös Kotkansaaren sisääntulotietä. Uudistus tarjoaa sujuvamman liikenteen lisäksi mahdollisuuksia merelliseen täydennysrakentamiseen.

KAKSI KEHITTYVÄÄ JA ELINVOIMAISTA KESKUSTAA

Kotka uudistaa voimakkaasti keskustojaan. Kotkansaarella yksi merkittävimmistä painopisteistä on ollut kävelyn ja pyöräilyn sekä joukkoliikenteen olosuhteiden parantaminen. Alueelle on etsitty uusia ennakkoluulottomia ratkaisuja keskustan elinvoiman ja viihtyvyyden kehittämiseksi. Karhulan kaupunginosan keskusta on uudistumassa myös voimakkaasti. Tärkeänä lähtökohtana kaupungin kehittämisessä on ollut avoin keskustelu ja monitasoiset vuorovaikutusmenetelmät, joiden avulla tulevaisuutta luodaan yhdessä asukkaiden, yrittäjien ja koko yhteisön kesken. Tästä hyvinä esimerkkeinä osallistavan budjetoinnin käyttöönotto sekä Upean elinympäristön asukasraati.

KOTKAN KANSALLINEN KAUPUNKIPUISTO

Kotka on pohjolan puistopääkaupunki. Vuonna 2014 Kotkaan perustettiin kansallinen kaupunkipuisto, joka kattaa puistojen lisäksi upeita itäisen Suomenlahden merialueita saarineen sekä Kymijoen herkkiä rantoja. Se palkittiin vuonna 2018 Suomen paras maisemahanke -palkinnolla. Kansallisten kaupunkipuistojen tavoitteena on säilyttää kaupunkiluontoa ja rakennettua kulttuuriympäristöä laajana, eheänä kokonaisuutena – kaupunkilaisten olohuoneena. Kotkan puistot ovat maankuulut ja tunnetut myös maailmalla. Lukuisista palkinnoista viimeisimpänä Green Flag Award 2021 -palkinto Sapokan vesipuistolle, Katariinan Meripuistolle, Jokipuistolle, Sibeliuksenpuistolle ja Fuksinpuistolle. 

TONTTEJA ERILAISILLA PIIRTEILLÄ

Kotkassa on tarjolla erinomaisia tontteja asumiseen sekä yrittämiseen. Asuinrakentamisen tontteja on tarjolla hyvien palvelujen ääreltä useilta erilaisilta alueilta, keskustojen läheisyydestä, meren tuntumasta sekä joen varrelta. Yrityksille on tarjolla tiloja ja alueita hyvien liikenneyhteyksien ääreltä, satamien, raideliikenneyhteyksien sekä E18 moottoritien läheisyydestä. 

Julkinen rakentaminen Kotkassa on vilkasta. Kaupunki uudistaa paraikaa voimakkaasti palvelu- ja kouluverkkoaan. Lukuisia uusia kouluja ja päiväkoteja on valmistunut tai rakenteilla ympäri kaupunkia. Näiden yhteyteen on myös keskitetty kirjasto-, nuoriso- ja liikunta- ja harrastetiloja kaupunkilaisten käyttöön. Käynnissä on myös Kotkassa sijaitsevan Kymenlaakson keskussairaalan uudistaminen.  Erittäin mittava hanke turvaa laadukkaat terveyspalvelut seudun asukkaille kauas tulevaisuuteen.

Hyväntuulinen Kotka rakentaa tulevaisuutta tänään, arvojensa mukaisesti, reilusti, rohkeasti ja rakkaudella.