Itä-Uudenmaan Rakentajan ABC 2020-21 on julkaistu!

Uusi Itä-Uudenmaan Rakentajan ABC on nyt jaossa!   Hae omasi jakelupisteistä, julkaisut löytyvät Rakentajan ABC -telineistä! Tutustu myös verkkolehteen täällä webissä. Löydät lähimmän jakelupisteesi verkkolehden Rauta- ja rakennustarvikeliikkeet ja palvelut -osiosta.… Itä-Uudenmaan Rakentajan ABC 2020-21 on julkaistu!

Ilmanvaihto kevätkuntoon

Kevätaurinko innostaa ikkunoiden pesuun ja siivoukseen. Intoa kannattaa suunnata myös ilmanvaihtolaitteisiin. Keväisin erityisesti kaupunkialueiden ilma on sakeana ilmaan nousevaa pölyä, joka kulkeutuu ilmanvaihtokoneisiin. Niiden puhtaanapidolla huolehdit sisäilmankin laadusta.

Ensin kannattaa tarkistaa suodattimien puhtaus. Suodattimia löytyy sekä koneeseen otettavaa ulkoilmaa että poisjohdettavaa huoneilmaa varten. Ne tulee vaihtaa riittävän usein, sillä kumman tahansa likaantuminen aiheuttaa ilman virtaukselle vastusta, joka vähentää ilman vaihtumista asunnossa.

– Katkaise ensin ilmanvaihtokoneen virta ja varmista, ettei kukaan käynnistä konetta puhdistuksen aikana, toimialapäällikkö Arvo Ylönen LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä muistuttaa.

Seuraava asia kevätsiivouslistalla on ilmanvaihtokoneiden levylämmönsiirtimen pesu.

– Irrota levylämmönsiirrin ja pese se vedellä laimennetulla astianpesuaineella ja huuhtele reilulla vedellä. Samalla voi pestä ilmanvaihtokoneen sisäpuoliset pinnat. Pesun jälkeen lämmönsiirrin laitetaan takaisin paikoilleen. Lämmöntalteenotto on hyvä pitää toiminnassa kunnes lämmityskausi päättyy, Ylönen sanoo.

Jos huoneistossa on vain koneellinen poisto, kevätsiivoukseen kannattaa liittää korvausilmasäleikköjen puhdistus ja niiden suodattimien vaihto.

Ilmanvaihtoventtiilien puhdistus

Kevättoimiin kuuluu myös ilmanvaihtoventtiilien puhdistus. Pyöreät, lautasmalliset venttiilit saa irrotettua pyöräyttämällä niitä ulkokehältä. Ne kannattaa pestä miedolla saippuavedellä. Venttiilien kanssa pitää olla tarkkana, ettei vahingossa muuta niiden asentoa, jos venttiilejä ei ole lukittu. Eli pyöritä vain ulkokehää, älä venttiilin lautasosaa.

– Näillä toimenpiteillä huoneilman laatu paranee selvästi, ja pääset paremmin nauttimaan kesän tulosta. Ja jos oikeiden suodattimien hankinta tai ilmanvaihtokoneen avaaminen tuntuvat hankalilta asioilta, niin kannattaa kääntyä LVI-ammattilaisen puoleen, Ylönen vinkkaa.

Kirjoittaja: LVI-Tekniset

Lähde: Kiinteistölehti


Jaa
Twiittaa
Jaa