[recent_posts num=”1″ meta=”true” thumb=”false” thumb_size=”small-post-thumbnail” category=”juuri-nyt” excerpt_count=”0″]

Jo satoja vuosia tapetilla

Aluksi tapetit koristivat vain säätyläiskotien seiniä. Pellavalle maalatut kuviot ilmensivät aikansa muotia; itämaisia kuva-aiheita ja antiikin klassismia. Vasta kun paperin valmistus 1700-luvulla kehittyi ja seiniin alettiin pingottamaan maalattavaa paperia, alkoi tapetteja näkymään myös muiden kansankerrosten kodeissa. Kuitenkin vasta 1800-luvun loppupuolella rullapaperin teollisen valmistuksen myötä tapetti yleistyi Suomessa. Tänä päivänä jokainen sisustaja voi helposti leikitellä tapettien avulla luoden kotiinsa erilaisia tunnelmia tai aikakausia.

Tapetti taloon ja tilaan sopivaksi

Tapetteja on monenlaisia vaihtoehtoja. Loputtomasti erilaisia värejä ja kuvioita, mutta myös eri materiaalista valmistettuja.  On tärkeää miettiä, minkälaisia ominaisuuksia tapetoitava tila vaatii tapetilta.

Tapetit voidaan erotella pohjamateriaalin mukaan paperi- ja kuitupohjaisiin tapetteihin.  Tapetin pintamateriaaleja on useita mm. paperi, vinyyli, lasikuitu tai tekstiili. Vinyylipintainen tapetti on hyvin kulutusta kestävä ja tekstiilitapetti taas vaimentaa äänimaailmaa.

Paperitapetti on hengittävyytensä vuoksi hyvä valinta puutaloon. Tapetin tulee olla vesihöyryn läpäisevää, jotta kosteus ei jää talon rakenteisiin.  Paperitapetti on helposti irrotettavissa, yleensä pelkkä kostutus riittää. Kuitupohjaisen tapetin, joka kestää paperitapettia enemmän kulutusta, irrottamiseen tarvitaan yleensä tapetinpoistoaine.

Tapetteja valmistetaan myös kestävän kehityksen periaatteella. Voit valita seinällesi tapetin, jossa on mahdollisimman vähän haitallisia aineita ja, jotka on valmistettu vähäpäästöisesti ja ympäristöä kunnioittaen. Tuotteista ei haihdu huoneilmaan vahingollisia yhdisteitä, jolloin ne soveltuvat hyvin allergikoille.

Tapettien laatuerot tulevat esiin jo asennuksessa. Hyvälaatuinen, paksu tapetti kiinnittyy seinään ilman ryppyjä eikä repeile. Sitä on helppo asentaa seinään ihan itse ilman ammattiapua.

Hämeenlinnan RTV: n sisustusmyyjä Hannele Kilpi kertoo luontoaiheisten tapettien pitävän suosionsa graafisten kuvioiden rinnalla: -Kasvit, oksat, lehdet ja kukat ovat suosittuja tapeteissa. Isojen kuvioiden tilalle on Keski-Euroopasta tulossa pienempää kuviota. Tehosteseinät ovat väistymässä ja samalla tapetilla tapetoidaan koko huone.

 

Nopeat vinkit!

Tapettia valitessa kannattaa ottaa huomioon, mitkä ovat tapetoitavan tilan jo olemassa olevat sävyt. Mieti myös eri tilojen välistä rytmiä. Huomioi valaistus! Tarkastele kuinka paljon valoa tulee tapetoitavaan seinään. Värit näyttäytyvät hyvinkin erilaisina eri valossa. Pohdi minkälaista tunnelmaa haluat tilaan. Kaipaatko rauhaa ja viileyttä vai liikettä ja piristystä? Katso ja arvioi tapetteja kotisovituksessa pystysuunnassa seinälle nostettuna.

Teksti: Katri järvenpää