[recent_posts num=”1″ meta=”true” thumb=”false” thumb_size=”small-post-thumbnail” category=”juuri-nyt” excerpt_count=”0″]

Kaikki tiet vievät keittiöön

Rakentajan ABC kävi tutustumassa uusiin keittiötrendeihin

Keittiöstä puhutaan usein kodin sydämenä – eikä suotta. Keittiö on kodin keskus, jossa ruoan valmistamisen ja nauttimisen lisäksi seurustellaan ja vaihdetaan kuulumisia. Yksi tekee läksyjä, toinen siemailee kahvia lehden kera samalla, kun kolmas valmistaa päivällistä. Keittiöltä vaaditaan monenlaisia ominaisuuksia. Terveellisten elämäntapojen merkityksen kasvaminen näkyy myös keittiöissä. Ruuanlaitto ja kotoilu ovat nyt erityisen trendikkäitä. Myös vieraita kutsutaan taas kotiin nauttimaan oman keittiön antimista.

Viihtyvyyden ja esteettisyyden lisäksi toiminnallisuus on tärkeässä roolissa. Kohdennetut säilytysjärjestelmät helpottavat keittiössä toimimista. Aamiaiskaappi säästää pöytätilaa ja kätkee sisälleen siististi erilaiset keittiön pienkoneet, kuten smoothie-koneen ja kahvinkeittimet. Keittiömallistoista löytyy myös yrttien kasvatukseen suunniteltuja laatikoita. Liuku- ja taitto-ovet mahdollistavat säilytystilojen sujuvan ja toimivan käytön pienemmissäkin keittiöissä.

 

Kestävä kehitys ja kierrätys

Vuoden 2020 keittiöstä löytyy luonnon sävyjä ja materiaaleja. Puun eri sävyt ruskeasta harmaaseen näkyvät mallistoissa, mutta myös mustaa käytetään yhä, sekä voimakkaita kontrasteja. Valtatrendinä ovat luonnollisuus, kestävän kehityksen materiaalit ja pelkistetyt selkeät linjat harkituilla persoonallisilla yksityiskohdilla. Isot näyttävät vetimet ovat vaihtuneet täysin vedikkeettömiin oviin, joka tuo linjakkuutta. Erilaiset tiilikaakelit ja muhkeat metalliset valaisimet antavat rouheaa ilmettä. Näyttävä messinkinen hana voi toimia keittiön koruna. Altaissa materiaaleina näkyvät rosteri ja komposiitti.

Vaikka vaihtuvat trendit tuovat mukanaan uusia rohkeita värejä, kannattaa ottaa huomioon, että keittiön on kestettävä aikaa. Keittiötä voi uusia myös kierrättämällä ja korjaamalla vanhaa. Sosiaalisesta mediasta löytyy erilaisia ryhmiä ja sivustoja, joista voi hankkia käyttökelpoista käytettyä keittiömateriaalia, kuten kodinkoneita, kaapin ovia ja runkoja. Uutta ilmettä keittiöön saa helposti ja huokeasti vaihtamalla ovet vanhoihin runkoihin, tai maalaamalla oviin uusi pinta ja vaihtamalla vetimet. Uutta keittiötä tehdessä kannattaakin kiinnittää huomiota materiaaleihin, jotta pinnat ovat kunnostettavissa ja käsiteltävissä myöhemmin.

 

Teksti: Katri Järvenpää