Itä-Uudenmaan Rakentajan ABC 2020-21 on julkaistu!

Uusi Itä-Uudenmaan Rakentajan ABC on nyt jaossa!   Hae omasi jakelupisteistä, julkaisut löytyvät Rakentajan ABC -telineistä! Tutustu myös verkkolehteen täällä webissä. Löydät lähimmän jakelupisteesi verkkolehden Rauta- ja rakennustarvikeliikkeet ja palvelut -osiosta.… Itä-Uudenmaan Rakentajan ABC 2020-21 on julkaistu!

Kolmannes pientaloasujista ja mökkiläisistä harkitsee investointia aurinkosähköön ja -lämpöön

Suomalaisista pientaloasujista ja mökkiläisistä 35 prosenttia harkitsee investointia aurinkosähköön ja 28 prosenttia aurinkolämpöön seuraavan vuoden aikana. Tämä selviää Biolanin toukokuussa toteuttamasta kuluttajakyselystä.

Omakotiasujista 14 prosenttia käyttää jo aurinkoenergiaa. Perinteisesti suomalaisia omakotiasujia ovat kiinnostaneet lämpöä tuottavat aurinkokeräimet. Vastaajista 74 prosenttia kokee niiden soveltuvan käyttöveden lämmitykseen ja 65 prosenttia asunnon lämmitykseen. Niiden rinnalle ovat nyt nousemassa aurinkosähköjärjestelmät. Vastaajista 69 prosenttia on sitä mieltä, että aurinkoenergia soveltuu vakituisen asunnon taloussähkön tuottamiseen.

”Kuluttajat arvostavat sähkön lämpöä arvokkaammaksi. Viime talvena puhuttaneet sähkön siirtohintojen korotukset näkyvät kyselyn vastauksissa. Oma aurinkopaneeleilla tuotettu sähkö vähentää energiariippuvuutta. Pientaloasujien lisäksi kaupat, teollisuus ja maatalous ovat hyvin kiinnostuneita aurinkoenergian tuomasta energiaomavaraisuudesta”, Biolan Ekoasumisen toimitusjohtaja Matti Hakala kertoo.

Lämmitysmarkkinoiden uusin tulokas on aurinkoilmakeräin, jota käytetään rakennuksen kosteudenpoistoon. Vuonna 2015 aurinkoilmakeräimiä käytti 6,4 prosenttia kyselyn vastaajista ja tänä vuonna jo 14,2 prosenttia. Aurinkoenergiasta kiinnostuneista joka neljäs on kiinnostunut myös aurinkoilmakeräimistä.

Aurinkoilmakeräin toimii täysin ilman sähköä. Auringon säteily lämmittää ulkoseinään asennettavan paneelin mustan lämmönkeruupinnan ja tuottaa lämmintä ilmaa. Lämmin, kuiva ja raikas ilma puhalletaan rakennukseen sisälle puhaltimella, joka saa sähköenergiansa paneeliin integroidusta aurinkokennosta. Puhallin käynnistyy automaattisesti aina auringon paistaessa.

Biolanin kuluttajakysely toteutettiin sähköisesti toukokuun alussa ja siihen vastasi 791 pientaloasujaa ja mökkiläistä. Vastaajista 41 prosenttia oli miehiä ja 59 prosenttia naisia.

Yli 40 vuotta vanha perheyritys Biolan on tuttu suomalaisille etenkin puutarha- ja vihersisustamisen tuotteista. Niiden lisäksi yhtiön valikoimaan kuuluvat ympäristöystävälliset kuivakäymälät, kompostorit, jätevesijärjestelmät, aurinkoenergia sekä veden puhdistus. Näitä ekologisen asumisen ratkaisuja kehittämään, markkinoimaan ja myymään perustettiin tytäryhtiö Biolan Ekoasuminen Oy vuonna 2013.

Lähde: Rakennuslehti


Jaa
Twiittaa
Jaa