Itä-Uudenmaan Rakentajan ABC 2020-21 on julkaistu!

Uusi Itä-Uudenmaan Rakentajan ABC on nyt jaossa!   Hae omasi jakelupisteistä, julkaisut löytyvät Rakentajan ABC -telineistä! Tutustu myös verkkolehteen täällä webissä. Löydät lähimmän jakelupisteesi verkkolehden Rauta- ja rakennustarvikeliikkeet ja palvelut -osiosta.… Itä-Uudenmaan Rakentajan ABC 2020-21 on julkaistu!

Kommentti: Mitä ihmettä tapahtuu Vantaan asuntomarkkinoilla, ehkä rajuin muutos koko Suomessa

Vantaalla tapahtunut kehitys herättää monta kysymystä.

Rakennuslehden markkinakatsaus osoittaa, että pääkaupunkiseudun uusien asuntojen markkinoilla on nyt erikoinen tilanne. Tyypillisesti kaupunkien suhdanteet käyvät samaa tahtia, mutta nyt Vantaan kehitys on lähtenyt täysin omille teilleen.

Helsingissä ja Espoossa kauppa, asuntoaloitukset ja tarjonta ovat lukujen valossa normaalitasolla koronaviruksesta huolimatta. Kriisi ei näy vielä luvuissa. Vantaalla puolestaan on tapahtunut ehkä rajuin muutos koko Suomen tasolla.

Vielä puolitoista vuotta sitten Vantaalla oli myynnissä 1850 uutta asuntoa, mutta nyt niitä on vain 530. Vaikka tarjonta on hämmentävän vähäistä, kohteet eivät käynnisty vaan juuttuvat ennakkomarkkinointiin. Ennakkovarauksia ei kerry riittävästi, vaikka asunnot ovat selvästi halvempia kuin muualla pääkaupunkiseudulla.

Asuntokauppakin on pudonnut Vantaalla. Osaltaan sitä selittää tarjonnan puute, mutta kyllä ostajistakin on puutetta. Siitä osoitus on, että rakentajat ovat joutuneet viime aikoinakin tekemään sijoittajien kanssa nippukauppoja heikosti myyneistä asunnoista. Espoossa ja varsinkaan Helsingissä niitä ei ole juuri tehty.

Vantaan kehitykselle ei löydy mitään yhtä selitystä. Ehkä kaupunkiin tehtiin sijoittajabuumissa niin paljon vuokra-asuntoja, että se täytti markkinan myös omistusasuntojen osalta. Aletaanko kaupunki mieltää pienten vuokra-asuntojen kaupungiksi?

Ilmeisesti rakentajat eivät nyt usko Vantaan vetovoimaan, kun aloitukset on painettu alas ennätyspienestä tarjonnasta huolimatta. Gryndikohteita on vedetty ennakkomyynnistä pois ja muutettu vuokrakohteiksi.

Toisaalta kauppa ei käy, jos tarjolla ei ole houkuttelevia asuntoja.

Rakennusliikkeissä on nyt koronan takia odottava tunnelma. Kohteita ei ole vedetty pois markkinoilta, mutta tilannetta kartoitetaan ja riskejä yritetään välttää. Varmaan kesälomiin asti katsotaan, miten koronan kanssa käy.

Lähde: Rakennuslehti


Jaa
Twiittaa
Jaa