[recent_posts num=”1″ meta=”true” thumb=”false” thumb_size=”small-post-thumbnail” category=”juuri-nyt” excerpt_count=”0″]

Kotkalainen Tähtisen perhe vaihtoi öljylämmityksen uusiutuvaan kaukolämpöön ja hyödynsi valtion myöntämän avustuksen.

Kotkan Energian uusiutuva kaukolämpötuote Toivo takaa huolettoman ja toimitusvarman lämmön kotkalaiselle nelihenkiselle perheelle. –Toivo kaukolämpötuote on meille toimivin ratkaisu. Talomme sijaitsee kaukolämpöverkon varrella, ja ympäristöystävällisyys on tätä päivää ja tulevaisuutta, Otto Tähtinen tiivistää. 

Kuva: Tommi Mattila

Pannuhuoneessa on tilavaa eikä vastaan tule pistävää öljyn ominaishajua. Öljykattilan korvannut kaukolämpölaitteisto vie vain vähän seinätilaa, eikä erillistä lämminvesivaraajaa enää tarvitse. Lämmönvaihdin ohjaa kaukolämpöverkosta tulevan veden lämmittämään talon omaa vesikiertoista lämmitystä. Lämmönjakelun säätö on helppoa, koska se on automatisoitu. Esimerkiksi kesällä lämmityksen voi ohjata ainoastaan pesutiloihin, ja muualta pattereista lämmitys sulkeutuu automaattisesti. Vanha lämmitysjärjestelmä oli haastavampi. – Ei ole mukava saada puhelua, että lämmintä vettä ei tule, kun itse olet viikon työkomennuksella. Yritä siinä sitten puhelimella neuvoa, mitä öljykattilalle on tehtävissä, Otto kertoo.

Vuonna 1957 valmistunut puutalo on ollut Tähtisen perheen koti viisi vuotta. Kauttaaltaan peruskorjatussa talossa lämmitysjärjestelmä odotti vielä päivitystä nykyaikaan. Reilun sadan neliön hybridilämmitys toi haasteita kasvavalle perheelle. Öljy lämmitti veden, ilmalämpöpumppu käytännössä ilmaa, ja mukavuutta keskikerrokseen lisäsi takan lämpö. Kustannuksia lämmitykseen tuli öljyn ohella näin ollen myös sähköstä.

– Olimme suunnitelleet lämmitysjärjestelmän vaihtoa keväälle 2021. Syyskuussa alkanut hakumahdollisuus valtion myöntämälle tuelle ympäristöystävällisempään lämmitysmuotoon vaihdettaessa aikaisti suunnitelmiamme. 4 000 euron kertakorvaus on mukava porkkana, vaikka maksetaankin jälkikäteen

PARAS VAIHTOEHTO ON MYÖS HELPPOKÄYTTÖISIN

Talon sijainti ja koko sekä lämmitysmuodon ympäristöystävällisyys ja helppokäyttöisyys ratkaisivat valinnan. Pariskunta katsoi keittiönpöydän äärellä yhdessä Oton tutkimat vaihtoehdot ja uusiutuva kaukolämpötuote Toivo tuntui heti oikealta ratkaisulta. Päätös tukee perheen ympäristöhuomioivaa arkea, jossa kierrätetään ja lyhyet matkat hoidetaan mahdollisuuksien mukaan polkupyörällä, lasten kasvaessa vielä enemmän. – Kaukolämpö on varmatoiminen ja helppo asentaa. Kotimme lämmityskustannukset eivät ainakaan kasva, päinvastoin. Uusiutuvalla energialla tuotettu vaihtoehto maksaa arvion mukaan vuodessa vain vähän enemmän kuin tavallinen kaukolämpö, Otto perustelee. – Hankintakustannukset ovat myös huomattavasti edullisemmat kuin esimerkiksi maalämmöllä, Päivi huomauttaa.

UUSI JÄRJESTELMÄ PAIKOILLEEN MUUTAMASSA PÄIVÄSSÄ 

Käytännössä lämmitysjärjestelmän vaihto on muutaman päivän projekti, eikä lämmönjakeluun tule isoa katkosta. Tähtisillä kaukolämpölaitteet sijaitsevat kellarin pannuhuoneessa, sopivasti tien puolella. Liittymäjohtoa varten kaivettiin puolen metrin syvyinen kaivanto tien alla kulkevasta putkesta taloon. Nyt aikaa jää leikeille Eevin ja Leon kanssa, kun peruslämmöstä ei tarvitse enää huolehtia. Lämpöä arvostavat erityisesti perheen kissat Aino ja Viljo. Isäkin voi olla huoletta työreissuilla, sillä jos lämmintä vettä ei tule tai talo viilenee, riittää kun soittaa Kotkan Energian vikanumeroon, jossa päivystetään 24/7.

Kuka on Toivo?

• syntynyt kesäkuussa 2020 Kotkassa, Kotkan Energian kaukolämpötuoteperheeseen

• ystävällinen ympäristölle: 100 %:sti uusiutuva kaukolämpö, joka on tuotettu täysin biomassalla. 

• Toivon ylläpito maksaa vain noin kymmenen euroa enemmän vuodessa kuin esimerkiksi Maltti. Erotus lahjoitetaan Kotkan kaupungin puistotoimen puidenistutusprojektiin. 

• Toivo muuttaa mielellään myös sinun kaukolämpökotiisi! 

Soita numeroon 020 155 0020 (arkisin klo 9–15) ja kysy lisää tai tutustu: www.kotkanenergia.fi/toivo

Viisi vinkkiä kotitalouksiin

1. Oikein toimivat kaukolämpölaitteet säästävät energiaa ja rahaa.

2. Muista tarkistaa ja tarvittaessa huoltaa kaukolämpölaitteet säännöllisesti.

3. Yhden asteen tiputus sisälämpötilassa vähentää lämmityskuluja 5 %.

4. Olemalla järkevästi energiapihi säästät myös vettä ja ympäristöä.

5. Pökköä pesään pakkasella! Lisälämmönlähteen hyödyntäminen kannattaa.