[recent_posts num=”1″ meta=”true” thumb=”false” thumb_size=”small-post-thumbnail” category=”juuri-nyt” excerpt_count=”0″]

Lämpöä omasta maasta

Omavaraisempi ekologinen energiamuoto houkuttaa vakaudellaan

Yhä useampi miettii kustannustehokkaampia lämmönottovaihtoehtoja. Ostoenergian jatkuvan kallistumisen ja siirtomaksujen kohoamisen ohella myös ympäristötietoisuus sekä järjestelmien tekninen kehitys ovat jouduttaneet maalämmön yleistymistä. Mahdollisuus erilaisiin energia-avustuksiin muutosprojekteissa lisää myös kiinnostusta. Tukien tavoitteena on lisätä energiaratkaisujen kehittämistä ekologisemmiksi ja kestävämmiksi. 

Lämmitysjärjestelmänvaihto maalämpöön on taloudellisesti yhä tuntuva investointi, mutta soittokierros alan yrityksiin antaa yhteneväisen vastauksen maalämmön kannattavuudesta. Säästöä syntyy. Maalämpöjärjestelmän tavanomainen takaisinmaksuaika on 6–10 vuotta riippuen kohteesta.

 

Maalämpö tarvitsee toimenpideluvan

Pirkanmaalaisella Juwaco Oy:llä on pitkä kokemus maalämpökaivojen porauksista.

– Monenlaisiin kohteisiin tänä päivänä maalämpö voidaan laittaa, niin kerrostaloihin, kuin omakotitaloihinkin. Me toteutamme poraukset kohteeseen suunnitellun energiakenttäsunnitelman mukaisesti kertoo Juwaco Oy:n toimitusjohtaja Jussi Walkeajärvi. Ilman toimenpidelupaa kaivoja ei porata.

Toimenpideluvan voi hakea kunnan rakennusvalvonnasta tai Lupa.fi sivuston kautta. Jokaisen lupahakemuksen tulee sisältää rakennusvalvonnan hyväksymä työnjohtaja/suunnittelija. Mahdollisia esteitä luvan saamiselle voivat olla esimerkiksi pohjavesialueen tai toisen energiakaivon läheisyys.

Walkeajärven mukaan kohteen energiatarpeen määrä vaikuttaan kustannuksiin.

– Kerrostalokohteissa tarvitaan useampi energiakaivo, kun omakotitaloon riittää yleensä yksi kaivo.Tämä luonnollisesti vaikuttaa projektin hintaan, sanoo Walkeajärvi.

Kaukaa viisas taloyhtiö

Kanta-Hämäläisessä pienkerrostalossa päädyttiin vaihtamaan kaukolämmöstä maalämpöön. Ekologinen ja taloudellisempi vaihtoehto sai taloyhtiön kallistumaan maalämmölle energiavalinnoissaan. Taloyhtiön isännöitsijä REIM Hämeenlinna Oy huolehti käytännön järjestelyt prosessissa lupa-asioista kilpailuttamiseen, asukkaille tiedottamisen sekä toimi yhteistyössä asiantuntijoiden kanssa. Muutostyöt ajoittuivat kesälle.

– Aika nopeasti varsinainen työ hoitui. Pari kuukautta se kesti. Olimme varautuneet pahempaan häiriöön, mitä se lopulta oli. Toki joskus oli häiritsevää, kun työkoneet jylläsivät ilta kymmeneen ja pihassa oli kaikenlaista vempainta, mutta urakka tehtiin niin nopeasti ja siististi, että selvisimme siitä hyvin, hymyilee taloyhtiön puheenjohtaja Riikka Hartikainen.

-Isännöitsijä toimitti meille valmiin suunnitelman kustannusarvioineen, jonka taloyhtiössä hyväksyimme. Nyt odottelemme ensimmäisiä tietoja, miten vaihdos on vaikuttanut lämmityksen käyttökustannuksiin, miettii Hartikainen.

Toimenpideluvan muistilista

  Täytä toimenpidelupahakemuslomake lupa.fi sivustolla

  Liitä hakemukseen

   – Omistus- tai hallintaoikeustodistus

   – Kiinteistökartta

   – Asemapiirros

   – Asiantuntijaselvitys

  Tiedota naapureille!

  Osoita rakennusvalvonnan hyväksymä vastaava työnjohtaja

 

Teksti: Katri järvenpää