Itä-Uudenmaan Rakentajan ABC 2020-21 on julkaistu!

Uusi Itä-Uudenmaan Rakentajan ABC on nyt jaossa!   Hae omasi jakelupisteistä, julkaisut löytyvät Rakentajan ABC -telineistä! Tutustu myös verkkolehteen täällä webissä. Löydät lähimmän jakelupisteesi verkkolehden Rauta- ja rakennustarvikeliikkeet ja palvelut -osiosta.… Itä-Uudenmaan Rakentajan ABC 2020-21 on julkaistu!

Lip-Lap Laiturit

Onnistunut laiturin hankinta koostuu oikeista ja riittävistä lähtötiedoista, huolellisesta suunnittelusta ja ammattitaitoisesta toteutuksesta. Uuden laiturin hankintaa suunniteltaessa kannattaakin ensin miettiä rauhassa, mikä on laiturin käyttötarkoitus. Se, mihin laituria käytetään ja tarvitaan, vaikuttaa merkittävästi laiturityypin valintaan.

 

Laiturin käyttötarkoitus ja olosuhteet

Haetaanko laiturilta vain vettä saunaan ja käydään uimassa vai onko laiturin tarkoitus palvella isomman porukan oleskelutilana? Montako henkilöä laiturilla voi olla samaan aikaan? Halutaanko laituriin kiinnittää vene ja minkä kokoinen? Halutaanko välttää laiturin nosto maihin talveksi?  

Toinen yhtä tärkeä seikka käyttötarkoituksen kanssa ovat olosuhteet, eli millaiseen paikkaan laituri tulee. Kannattaa kirjata ylös tärkeimpiä havaintoja rannasta: vesisyvyydet, vedenkorkeuden vaihtelut, onko paikka suojaisa vai ison selän äärellä, tuulisuus, pohjanlaatu, lähtöpiste rannalla sekä tiedot talvesta eli jäiden mahdollinen liike, nostavatko naapurit laiturinsa rannalle jne.  

Laiturin hankinta ei ole ihan niin yksinkertaista kuin aluksi voisi kuvitella. Kannattaa siis hyödyntää kokeneen laiturinvalmistajan osaamista. Hyvänä apuna laiturin valintaan ja kysymyksiin toimii apuna laituriopas: https://www.lip-lap.fi/sinun-laiturisi/laituriopas

Laiturin valintaan liittyen kannattaa myös hyödyntää paikallisen laiturintoimittajan apua ja tietotaitoa. Paikan päällä käynti tai valokuvan näkeminen paikasta edesauttaa oikean laiturityypin valintaa.  

Laiturityyppejä on useita erilaisia

Laiturityyppejä on useita erilaisia. Mikään yksittäinen laiturityyppi ei ole lähtökohtaisesti muita parempi, vaan olosuhteet ja käyttötarkoitus määrittävät parhaan ratkaisun tapauskohtaisesti. Yleisimmät laiturityypit ovat pylväs-, muoviponttoni-, muoviputkiponttoni- ja betoniponttonilaituri.

Pylväslaituri on tukeva, vakaa ja turvallinen käyttää. Matalissa rannoissa pylväslaituri on usein ainoa vaihtoehto. Maksimivesisyvyys pylväslaitureille on noin kaksi metriä. Pylväslaiturin korkeutta voidaan tarvittaessa helposti säätää kammen avulla. Pylväslaituri soveltuu myös pehmeään ja kaltevaan pohjaan suurikokoisten ja nivelöityjen pohjatassujensa ansiosta. Tämä laiturityyppi suositellaan nostettavaksi talveksi rannalle jäiltä suojaan.

Perinteinen muoviponttonilaituri on yleisin mökkilaituri. Ponttonilaituri elää vedenpinnan mukana ja pienimmät muoviponttonilaiturit ovatkin usein kiikkeriä – isommat mallit jo tukevampia. Muoviponttonilaituri tarvitsee noin 50 cm vesisyvyyden ja matalimpiin rantoihin muoviponttonilaituria parempi ratkaisu onkin pylväslaituri. Muoviponttonilaituri pitää aina ankkuroida pohjaan ja/tai rantaan. Isompiin malleihin voi kiinnittää pienen veneen. Nämäkin laiturit suositellaan nostettaviksi talveksi rannalle. 

Muoviputki- ja betoniponttonilaiturit ovat järeitä, vakaita ja paikallaan talvehtivia laitureita. Kooltaan ne ovat yleensä vähintään 20 neliötä ja tarvitsevat tukevan ankkuroinnin pohjaan. Asennuksen hoitaakin lähes aina laiturintoimittaja. Nämä laiturit soveltuvat venekiinnitykseen ja isoiksi oleskelulaitureiksi. Minimivesisyvyys muoviputkiponttonille on noin 50 cm ja betoniponttonille noin metri. 

 

Laitureihin on saatavilla erilaisia lisävarusteita kuten uimaportaat, penkit ja pöydät, poijut, kaiteet sekä törmäyslistat. Varusteiden osalta kannattaa hyödyntää myyjän tietämystä, koska esimerkiksi pieneen muoviponttonilaituriin sijoitettu penkki ei välttämättä ole hyvä idea.   

Itä-Uudenmaan alueella Lip-Lap Laituria edustaa monen vuoden kokemuksella Maisterin Saaristopalvelu Oy. Ilkalta ja hänen tiimiltään onnistuvat niin pienten kuin isojen laiturikokonaisuuksien kuljetus ja asennus. Soitto Ilkalle on pienempi vaiva kuin yksikin kesäinen päivä ilman laituria.

 

Ilkka Härmälä  |  0400 277 620

ilkka@saaristomaisteri.fi

www.lip-lap.fi  |  www.saaristomaisteri.fi


Jaa
Twiittaa
Jaa