[recent_posts num=”1″ meta=”true” thumb=”false” thumb_size=”small-post-thumbnail” category=”juuri-nyt” excerpt_count=”0″]

MERELLINEN HANKO TARJOAA MONIA MAHDOLLISUUKSIA

Hanko sijaitsee aivan Suomen eteläisimmässä niemenkärjessä. Kaksikielisen pikkukaupungin välitön ja turvallinen ilmapiiri tarjoavat kodille ihanteellisen ympäristön. Lisäksi upea luonto, erinomaiset liikenneyhteydet ja monipuoliset harrastusmahdollisuudet tekevät Hangosta asuinympäristön, jossa toimiva arki ja virkistävä vapaa-aika on helppo yhdistää.

Tehtaanniemelle hotelli, Kuningattarenvuorelle asuntoja

Itäsataman alue ja sen ympäristö on yksi kaupungin tärkeimmistä kehittämiskohteista. Tehtaanniemelle suunnitellaan hotellia jo rakennettujen kerrostalojen ja kylpylän lisäksi. Itäsatamassa on vireä pienvenesatama, jonka tasoa ja palvelutarjontaa on tarkoitus parantaa. Makasiineissa toimii monta laadukasta ravintolaa, erityisesti kesäaikaan. Graniittilinnassa on lisäksi ollut mm. kesämyymälöitä.

Kuningattarenvuorellakin alkoi vihdoin tapahtua toden teolla, kun Oy Chyde Invest Ab aloitti ensimmäisenä sen rakentamisen. Hangon Laituri nousee heinikon peittämälle kivipellolle keskelle kauneinta Hankoa. Senaatti-kiinteistöiltä ja Hangon kaupungilta hankituille tonteille on tarkoitus rakentaa yhteensä 95 asuntoa yhdeksään taloon. Talot rakennetaan sisätiloissa tehtaalla Turun lähellä Aurassa. Hangon kaupunki on jo vetänyt alueelle sähköt ja putket, joten rakentaminen etenee nopeasti. Ensimmäiset kaksi taloa valmistuvat kesäkuussa 2021. Niissä voi asua myös ympärivuotisesti.

Taloista tulee hengittäviä, sillä ne rakennetaan Honkarakenteen laskeutumattomasta hirrestä. Hirsi on tärkeä hiilinielu. Sekä lämmitys että viilennys toimivat maalämmöllä. Sähkösopimukset tehdään tuulisähkölle. Alueelle tulee myös Hangon modernein kotitalousjätteen keräyspiste, jossa voi kierrättää kaiken mahdollisen.

Toinenkin toimija on aktiivinen alueella: niemen eteläkärkeen nousee Oy Regatta Resorts Ab:n toimesta nelikerroksinen asuinkerrostalo. Rakentamisessa on otettu huomioon tontin erityisen sääaltis sijainti siten, että rakennuksen koko eteläjulkisivu tulee olemaan parvekerakenteen suojaama ja päätyseinät vuoratut liuskekivipaanuilla ilman vuotoriskejä aiheuttavia ikkuna-aukkoja. Liuskekivipaanu on julkisivupintana poikkeuksellisen säänkestävää.

Kallioseinämä turvalliseksi

Osa Hangon Laiturin taloista tulee Kuningattarenvuoren kallioseinämän viereen. Seinämän korkeus on enimmillään noin 13 metriä, seinämän yhteispituus noin 150 metriä. Ennen rakentamisen aloittamista oli tarpeen lujittaa kyseinen kallioseinämä siten, ettei seinämästä aiheudu viereisille kiinteistöille vaaraa tai vaurioita. Seinämä on louhittu nykyiseen tilaansa v. 2011 ja siitä oli jo vuosien aikana irronnut kiviä ja lohkareita.

Kallioseinämien lujittamisen vaihtoehtoina olivat uudelleen louhinta porrasmaiseksi tai nykyisen paikoin melko rikkonaisen seinämän rusnaus, pultittaminen ja verkottaminen. Aikataulusyistä valittiin lujittamismenetelmäksi pultitus ja verkotus, joka oli mahdollista toteuttaa välittömästi. Suunnitelman mukaan pystyrakoilleeseen seinämään asennettiin 6m:n pultteja 420 kpl ja 4m:n pultteja 300 kpl sekä enemmän mururakoilleelle alueelle verkkoa noin 600 m2. Työ saatiin valmiiksi 1,5 kuukaudessa ja pystyttiin toteuttamaan vielä ns. sulan maan aikana loppuvuodesta 2020, jolloin pulttien injektointiin ei tarvittu käyttää erikoismassoja ja itse rakentaminen pääsee alkamaan aikataulussa. Kuvassa on meneillään seinämän verkotusta. n

Merellisellä Hangolla on monet kasvot – tervetuloa tutustumaan niihin.

 

Kukka-Maaria Luukkonen
kaupungingeodeetti | Hangon kaupunki