Itä-Uudenmaan Rakentajan ABC 2020-21 on julkaistu!

Uusi Itä-Uudenmaan Rakentajan ABC on nyt jaossa!   Hae omasi jakelupisteistä, julkaisut löytyvät Rakentajan ABC -telineistä! Tutustu myös verkkolehteen täällä webissä. Löydät lähimmän jakelupisteesi verkkolehden Rauta- ja rakennustarvikeliikkeet ja palvelut -osiosta.… Itä-Uudenmaan Rakentajan ABC 2020-21 on julkaistu!

Meridiam–YIT-yhteenliittymä sai Hamina–Vaalimaa-moottoritien elinkaarihankkeen

Liikennevirasto on tehnyt hankintapäätöksen elinkaarimallilla toteutettavan E18 Hamina–Vaalimaa -moottoritien palveluntuottajasta. Toteuttajaksi on valittu Meridiam Infrastructure Finance II S.à.r.l:n ja YIT Rakennus Oy:n muodostama yhteenliittymä.

Liikennevirasto aloittaa viipymättä sopimusneuvottelut Meridiam Infrastructuren ja YIT:n muodostaman yhteenliittymän kanssa. Tavoitteena on allekirjoittaa 20 vuoden pituinen palvelusopimus kesällä 2015. Rakennustyöt alkavat syksyllä 2015, ja moottoritien arvioidaan olevan kokonaisuudessaan valmis vuonna 2018.

Elinkaarihanke merkitsee tarjouskilpailun voittajalle noin 20 vuoden sitoutumista tien rakentamiseen ja kunnossapitoon.

Hankkeen tarjouskilpailu kesti vajaan vuoden, jona aikana käytiin useita neuvottelukierroksia. Niissä tarjoajat esittivät ideoitaan moottoritien suunnitteluratkaisuista aina hankkeen rahoitukseen liittyviin yksityiskohtiin. Näin varmistettiin, että kaikilla tarjoajilla oli edellytykset toteuttaa hanke.

”Liikennevirasto sai kolme hyvää ja laadukasta tarjousta. Voittanut tarjous täytti sekä hinnaltaan että laadultaan Liikenneviraston odotukset. Nyt voimme luottavaisin mielin lähteä viimeistelemään sopimusta ammattitaitoisen ja osaavan palvelutuottajan kanssa”, hankkeen projektijohtaja Lars Westermark Liikennevirastosta kertoo.

”Kilpailutusprosessi oli onnistunut. Lisäksi markkinaolosuhteet ja korkotaso olivat suotuisat. Tämän hetken arvion mukaan Liikennevirasto säästää pienentyneinä vuosimaksuina 20 vuoden aikana yli 100 miljoonaa euroa.” Lopullinen sopimuksen hinta selviää kuitenkin vasta kesällä, kun sopimus allekirjoitetaan. Hankkeelle myönnetty sopimusvaltuus on noin 660 miljoonaa euroa, jonka puitteissa tarjouskilpailua seuraavat sopimusneuvottelut käydään.

E18 Hamina–Vaalimaa -hanke käsittää noin 32 kilometrin pituisen uuden moottoritien rakentamisen ja siihen liittyviä muita tiejärjestelyjä. Hankkeessa toteutetaan muun muassa 250 metrin pituinen moottoritietunneli, 37 siltapaikkaa ja 7 kilometriä melusuojauksia. Lisäksi kokonaisuuteen kuuluu Vaalimaan rekkaliikenteen odotusalueen rakentaminen. Myös nykyisiä kevyen liikenteen väyliä parannetaan ja niitä rakennetaan lisää erityisesti rinnakkaistieksi jäävän vanhan valtatien varteen.

Rakennettava tieosuus on viimeinen osa E18-moottoritietä, joka kulkee Suomen halki Turusta itärajalle. Hanke toteutetaan elinkaarimallilla (PPP, Public Private Partnership), jossa palveluntuottaja vastaa hankkeen rahoituksesta sekä suunnittelusta, rakentamisesta ja kunnossapidosta. Suomessa elinkaarimallia on aiemminkin käytetty suurten ja vaativien moottoritiehankkeitten toteuttamisessa. Näitä ovat Vt4 Järvenpää–Lahti -moottoritie, E18 Muurla–Lohja -moottoritie ja E18 Koskenkylä–Kotka -moottoritie.

Lähde: Rakennuslehti


Jaa
Twiittaa
Jaa