[recent_posts num=”1″ meta=”true” thumb=”false” thumb_size=”small-post-thumbnail” category=”juuri-nyt” excerpt_count=”0″]

Mikä lattiaksi laitetaan?

Arvokas ja kestävä lattia on harkinnan arvoinen hankinta

Perinteisen lauta- ja lankkulattian rinnalla on runsaasti erilaisia materiaali vaihtoehtoja lattiaan laitettavaksi.  Rakentajan ABC kävi jututtamassa Hämeenlinnan RTV:n myymäläesimiestä Jussi Kotiahoa. Kokosimme listan suosituimmista lattiamateriaaleista.

 

Parketti

Puusta valmistettu parketti lattiapinnan materiaalina on luonnollinen ja lämmin. Perinteisen sauvakuvion lisäksi on tarjolla erilaisia vaihtoehtoja esimerkiksi yksi sauvainen kuvio, joka muistuttaa lankkulattiaa tai ilmeikäs kalanruotokuvio.  Parketti ei pidä kosteudesta, mutta toisaalta sen kerrostuneen rakenteensa vuoksi se ei reagoi lämpötilojen ja kosteuden muutoksiin yhtä voimakkaasti kuin perinteinen puulattia. Pinta muodostuu kovapuusta, jota voidaan uudelleen käsitellä hiomalla ja lakkaamalla tai öljyämällä.

 

Korkkilattia

Korkki on ekologinen vaihtoehto lattian pintamateriaaliksi ja on saatavilla täysin hiilineutraalina. Materiaalina korkkilattia on miellyttävä ja lämmin jalan alla sekä toimii hyvänä äänieristeenä. -Korkkilattioita on useita eri variaatioita, mutta esimerkiksi vinyylikorkkilattiaa löytyy käyttöluokasta 33 eli se on todella kulutusta kestävä ja uusimmat mallit ovat myös vedenkestäviä, kertoo Kotiaho.

 

Laminaatti

Laminaatti kestää kovaa kulutusta ja nykyään kosteuttakin, mutta on materiaalina kova ja jäykkä. Lattian pinta on harvoin täysin tasainen eikä laminaatti juurikaan jousta lattiapinnan mukana. Tällöin voi laminaatin alle jäädä kaikupohjaa, siksi laminaatti on hieman kopiseva. -Laminaattilattian alle laitettavat alusmatot ovat todella tärkeitä; ne vaimentavat kaikua ja lisäävät käyttömukavuutta, muistuttaa Kotiaho.

 

Vinyylilankku

Vinyylilankku on laminaatin tavoin erittäin kestävä, mutta hiljaisempi ja lämpimämpi materiaali. -Vinyylilankku on melko ohutta, jolloin se ei nosta lattiakorkeutta, mutta lattiapinnan tulisi samasta syystä olla hyvin puhdistettu ja tasainen ennen asennusta. Saatavilla on nyt myös ns. hybridilattia, jossa hyödynnetään laminaatin ja vinyylin parhaat ominaisuudet, sanoo Kotiaho.

 

Vinyylimatto

Mainettaan paremmissa vinyylimatoissa on laaja valikoima erilasia värejä ja kuoseja. Matto on nopea ja edullinen asentaa, on kestävä ja helppohoitoinen. -Materiaalit ovat kehittyneet huomattavasti. Haitallisia muovin pehmentäjiä ftalaatteja ei enää käytetä ja mattojen liimakiinnitykseen on tullut vaihtoehtoja, jolloin matto on helppo irrottaa ja vaihtaa. Matoissa on hyvin kosteutta sietäviä malleja jotka ovat hyvä valinta esimerkiksi kellaritiloihinkin, Jussi Kotiaho Sanoo.

 

Tekstiililattia

Erilaiset tekstiilipinnoitteet lattiassa tekevät taas tuloaan.  Pehmeä, lämmin ja ääniä eristävä tekstiililattia on erinomainen valinta makuuhuoneisiin tai vaikka kotiteatteriin ominaisuuksiensa ansiosta. Moni meistä vielä muistaa 70-luvun pölisevät kokolattiamatot, joita oli vaikea puhdistaa. Nyt joko rullamattona tai tekstiilipaloina asennettava matto sitoo ilmasta pienhiukkasia parantaen sisäilmaa, on antistaattinen ja käsitelty likaa hylkiväksi, jolloin se on helppo puhdistaa imurilla. -Meillä on RTV:llä myytävänä esimerkiksi täysin kierrätysmateriaalista valmistettua mattoa, joka on valmistettu läpivärjätystä 2-kerros polyamidilangasta. Tämä kestää todella hyvin valoa ja hylkii likaa, esittelee Kotiaho.

 

Keraamiset laatat

Laatta on materiaalina helppohoitoinen ja kestää kulutusta. Se ei hätkähdä vettä eikä aurinkoakaan. Laatta johtaa hyvin lämpöä, joten se toimii hyvin lattialämmityksen kanssa. Laatta kestää myös hyvin kylmää, jolloin pakkasenkestävää laattaa voidaan käyttää erilaisissa ulkotiloissa. -Viime aikoina keraamisten laattojen käyttö kuivissa tiloissa on vähentynyt. Materiaali on todella kova. Kosteissa tiloissa se on kuitenkin ykkönen. Erilaisia kuvio-, malli- ja värivaihtoehtoja on saatavilla lähes rajaton määrä, kertoo Kotiaho.  

 

Teksti: Katri Järvenpää