[recent_posts num=”1″ meta=”true” thumb=”false” thumb_size=”small-post-thumbnail” category=”juuri-nyt” excerpt_count=”0″]

Mökin sähköistys on muutakin kuin piuhojen vetämistä

Suomalaisten mökkeilykulttuuri on edennyt vaiheeseen, jossa sähköistys on jo lähes itsestäänselvyys. Rakennusurakoitsijana pitkään toiminut Pekka Nieminen teetti mökkilaajennuksensa sähkötyöt tekijällä, jolla on näkemystä myös automaatiosta ja valaistuksen suunnittelusta.

Vielä 1980-luvulla oli tavallista, että mökeillä kokattiin kaasulla. Valaistus hoitui taskulampuin ja lyhdyin. Sähköistyksen esteenä oli tavallisesti hinta.

– Selvitimme sähköistyksen edellytyksiä ostaessamme tämän paikan 34 vuotta sitten. Sähköjen vetäminen kahden kilometrin päästä olisi kustantanut satatuhatta silloista markkaa. Se oli ihan liikaa, Pekka Nieminen kertoo pihalla seisoskellessaan.

Vuosia myöhemmin Niemiset kaikesta huolimatta hankkivat mökilleen perussähköistyksen, joka toimi tarvittaessa aggregaatilla. Kun he seitsemän vuotta sitten päättivät laajentaa mökkiään, lähtökohtana oli varustaa asumus niin, että se on varustettu nykyaikaisella sähkö- ja muulla talotekniikalla. Tähän oli luonnolliset perusteet, sillä mökki oli jo muuttunut Niemisen ja hänen puolisonsa ympärivuotiseksi kakkoskodiksi.

Perustamassaan Rakennus-Nopsa Oy:ssä eläkkeelläkin lähes täysiä työpäiviä tekevä Pekka Nieminen kertoo antaneensa ”nuorison” päättää erityisesti audiotekniikasta, jonka saa kuulumaan niin huoneissa kuin myös terassilla – oman valinnan mukaan.

– Itse otin kantaa lähinnä valaistukseen. Halusin, että pihavalaistus täyttää sekä käytännöllisyyden että esteettisyyden vaatimukset ja on edullinen energiataloudellisesti, hän sanoo.

Näyttäviä ratkaisuja niin sisällä kuin ulkona

Pihavaloja on sijoitettu valaisemaan muun muassa rannan koivuja, jotka näin toimivat pihapiirin valaisimina. Sijoittelussa myös sähköurakoitsija on päässyt tuomaan hyötykäyttöön erityisosaamistaan; kuusi vuotta sitten perustetun Planlight Oy:n toimitusjohtaja Tommi Löfmantoimi aiemmin vuosia myös valaistussuunnittelijana ja valaisinten toimittajana.

Löfman kertoo urakoivansa vaativia mökkisähköistyksiä muutaman vuodessa, pääasiassa Etelä-Karjalan alueella, mutta toisinaan kauempanakin yrityksen kotikaupungista Lappeenrannasta.

Niemisen mökki ei sijaitse sen kauempana kuin naapurikunta Taipalsaaressa, runsaan kymmenen kilometrin päässä Lappeenrannan keskustasta. Valaistuksen erityisratkaisuja löytyy pihan lisäksi myös sisätiloista. Kaapelireittien miettiminen hirsirakenteiseen seinään on oma haasteensa. Pistorasioita ja katkaisimia lukuun ottamatta kaikki muu sähköistys on piilossa hirsirakenteiden sisällä.

– Mahdollisimman paljon on saatava piiloon. Käytännössä se tietää paljon poraamista ja joskus jopa ikkunoiden ja ovien väliaikaista purkamista. Lopputulos täällä on sellainen, ettei näkyvissä ole muuta kuin katkaisimet ja pistorasiat, Tommi Löfman kertoo.

Osa hirsirakenteista näytti laajennuksen myötä jäävän tarpeettomiksi eli niiden ei tarvinnut enää toimia kantavina rakenteina sen jälkeen, kun keittiön sisäkattoa nostettiin. Hirsipalkkien purkutuomiota ei kuitenkaan pantu täytäntöön sen jälkeen, kun Pekka Niemisen puoliso keksi hyödyntää niitä valaistuksessa.

Urakoitsijan mietinnän tuloksena on pehmeän miellyttävä, hirsien yläpintaan upotetuista loisteputkivalaisimista katon kautta huoneeseen heijastuva valaistus, joka on himmennettävissä halutun tunnelman mukaan.

Hälytysautomatiikka valmiiksi

Niemisten mökkilaajennus käynnistyi jo vuonna 2009 ja toteutettiinkin suurelta osin parin seuraavan vuoden aikana. Kireisiin aikatauluihin suurissa hankkeissa tottuneet ammattilaiset sopivat tässä tapauksessa väljän aikataulun, jolle ei määritelty edes tarkkaa takarajaa. Viime vuonna Nieminen kuitenkin päätti täydentää remonttinsa tilaamalla urakoitsijaltaan hälytysautomaation loppuunsaattamisen.

Viime vuosina rakennusautomaatio on kehittynyt niin, että hälytysautomaatioon saa sisällytetyksi kohtuuhinnalla rikosilmoitus- ja palohälytystoimintojen lisäksi myös kosteusvauriohälytykset.

– Asensimme tilaajan toivomuksesta myös kotoa poissa -kytkimen. Oli ammattilainen tai tavallinen kansalainen, on tietysti vaivatonta, jos ei tarvitse erikseen kääntyä pitkästä matkasta tarkastamaan, jäikö kahvinkeitin mahdollisesti päälle, kun kaikki – peruslämpöä ja jääkaappia lukuun ottamatta – on hoidettu yhdellä kytkimellä, Tommi Löfman perustelee.

Huolettomuutta lisää se, että mökin omistaja saa kaikki mahdolliset hälytykset kännykkäänsä. Ratkaisu ei ole uusi, mutta mökkikäytössä ollaan tässä asiassa vielä tienraivaajavaiheessa.
Tulipalosta Pekka Niemisellä on jo yksi kokemus parin vuosikymmenen takaa, jolloin mökin sauna paloi.

– Naapuri soitti ja pyysi paistamaan makkaraa. Nuotio kun kuulemma jo paloi, Nieminen veistelee.
Leppoisa tyyli on peräisin runsaasta kokemuksesta vientiprojekteissa, joissa esimerkiksi sähkön saatavuus on ollut kaikkea muuta kuin itsestäänselvyys. Nieminen on urakoinut muun muassa entisessä Neuvostoliitossa 1980-luvulla ja myöhemmin Ghanassa. Viime mainittuun hän päätyi toimittuaan Suomessa myös puutavarabisneksessä.

Siltä reissulta tarttui matkaan pätkä ”ebenholzia” eli ebenpuuta. Kyseistä kovapuulajia on Niemisen mökillä kaapelinvetäjän onneksi vain näytekappaleena. Ebenpuu kun on sekä erittäin kovaa ja tiivistä että myös haurasta.

Valaistustekniikka on tarkoin harkittua

Pihapiirin poluilla on käytetty huomaamattomia pylväitä, joissa valaisimen ledilamppu on sijoitettu osoittamaan alhaalta ylös, ja lampun yläpuolella oleva heijastinpinta jakaa valon pehmeästi maahan.
Puuvalaisimet ovat maan pinnalle sijoitettuja metallivalaisimia.

Pihapiiriä valaistuksen lampputeho on 70 wattia – myös kulkureiteillä rakennuksen ympäristössä ja pihapoluilla. Näin valaistuksen avulla on saatu korostetuksi myös rakennuksen arkkitehtuuria.

Kaikki valaisimet toimivat himmennettävillä ledilampuilla, liiketunnistimella tai käsikäyttöisellä säätimellä. Sisätilojen efekti- ja oleskeluvalaistus on toteutettu upotettavilla spoteilla, joissa on ledipoltin halutulla valon astekulmalla.

Vesa Tompuri, teksti

Lähde: Sähköala.fi