[recent_posts num=”1″ meta=”true” thumb=”false” thumb_size=”small-post-thumbnail” category=”juuri-nyt” excerpt_count=”0″]

Oikeat rakenneratkaisut luovat edellytykset energiatehokkaiden rakennusten hyvälle sisäilmalle

Helsingin Sanomissa 24.1.2016 julkaistussa kirjoituksessa “Pakko laittaa putkea” käsitellään sisäilmaongelmia, jotka liitetään tekstissä osittain tehokkaisiin ilmanvaihtokoneisiin ja osittain rakennuksen vaipan lisäeristämiseen. Rakenneturvallisuus ry:n mielestä kirjoituksen näkökulma on suppea, ja siinä esitetyt väittämät vaativat oikaisua.

Haluamme kumota sitkeässä istuvan harhaluulon “terveellinen talo hengittää”. Epätiiviissä talossa ilmavuodot kulkeutuvat hallitsemattomasti rakenteiden läpi ja vievät rakenteisiin sisäilmasta kosteutta, joka tiivistyessään rakenteisiin aiheuttaa homeongelmia. Vastaavasti ilmavuodot kantavat sisäilmaan mukanaan epäpuhtauksia, kuten homeita, pölyjä ja kuituja. Tiivis talo on terveellinen talo, jossa eristemateriaalit ja rakenteet pysyvät kuivina, ilmanvaihto tapahtuu hallitusti ja sisälämpötilan säätely on varmaa”, muistuttaa Rakenneturvallisuus ry:n puheenjohtaja Ilkka Pohjoismäki.

Rakenneturvallisuus ry korostaa, että oikeilla ja vikasietoisilla rakenneratkaisuilla toteutetaan energiatehokas uudisrakennus tinkimättä hyvästä sisäilmasta. Kun rakenteet on suunniteltu ja toteutettu huolellisesti käyttäen kosteusteknisesti turvallisia materiaaleja, home- ja mikrobikasvustojen muodostumista sekä sisäilmaongelmien syntyä voidaan tutkitusti estää. Hyvin lämmöneristetyllä ulkovaipalla pienennetään myös rakennuksen energiankulutusta ja varmistetaan hyvä lämpöviihtyvyys.

Passiivitalojen asukkaat tyytyväisiä koteihinsa

Matalaenergia- ja passiivitaloja on rakennettu jo parin vuosikymmenen ajanPassiivitaloissa pieni energiantarve saavutetaan ulkovaipan ominaisuuksien avulla ja ilmanvaihdon tehokkaalla lämmöntalteenotolla. Tutkimusten mukaan energiatehokkaat talot ovat kiistatta turvallisia, ja niiden asukkaat ovat lähes poikkeuksetta tyytyväisiä rakennuksiinsa.

Passiivitaloista ei käydä paljon julkista keskustelua, koska kodeissa asuu erittäin tyytyväisiä asukkaita. Esittelemme juuri julkaistuilla nettisivuillamme sekä pientalokohteita että julkisrakennuksia, joissa energiatehokasta eristämistä on käytetty hyväksi”, Ilkka Pohjoismäki kertoo.

”Haluamme myös muistuttaa, että kiristyneet ja kiristyvät energiatehokkuusvaatimukset eivät ole homehduttaneet ensimmäistäkään viime vuosikymmenten taloa. 70- ja 80-luvun talot puolestaan homehtuivat, koska rakentamisen laatu oli huono. Tätä aikakautta ja nykypäivää ei pitäisi missään nimessä verrata toisiinsa”, Ilkka Pohjoismäki lisää.

Lähde: Talotekniikka-lehti