[recent_posts num=”1″ meta=”true” thumb=”false” thumb_size=”small-post-thumbnail” category=”juuri-nyt” excerpt_count=”0″]

Ouluun rakennetaan uusia vuokra-asuntoja, joissa on painovoimainen ilmanvaihto

Kaakkurin Kiviharjun alueelle valmistuu lokakuun 2020 lopussa kaksi uutta vuokrakerrostaloa, joissa on vanhan ajan painovoimainen ilmanvaihto sekä massiivitiilirunko.

Kaakkurin Kiviharjun alueelle valmistuu lokakuun 2020 lopussa kaksi uutta vuokrakerrostaloa, joissa on vanhan ajan painovoimainen ilmanvaihto sekä massiivitiilirunko. Talojen rakennuttaja TA-Yhtiöt kerää talojen avulla kokemuksia energiankulutuksesta ja ilmanvaihdosta ja hyödyntää niitä uusien asuntokohteidensa suunnittelussa.

Vuokratalokohteessa on ollut tavoitteena rakentaa mahdollisimman luonnonmukaiset ja terveet talot käyttäen kestäviä materiaaleja.

”Halusimme hyödyntää painovoimaista ilmanvaihtoa uusissa taloissa, sillä vanhoissa taloissa sitä on käytetty onnistuneesti. Tämän vuokrakohteen avulla keräämme kokemuksia energiankulutuksesta ja ilmanvaihdosta sekä hyödynnämme saatuja tuloksia suunnitellessamme uusia kohteitamme,” TA-Yhtiöiden aluejohtaja ja projektipäällikkö Jouko Knuutinen kertoo.

Painovoimainen ilmanvaihto on nykyrakennuksissa harvinaisuus koneellisen ilmanvaihdon yleistyttyä 1970-luvulla. Ennen sitä rakennetuissa taloissa hyödynnettiin pääsääntöisesti painovoimaista ilmanvaihtoa.

Pohjantikankuja 4:n talojen rungot kannatetaan pilareilla ja asuntojen välipohjat ovat paikalla valettua betonia. Varsinaiset asuinrakennusten ulkoseinät ovat täysin tiilirakenteiset ja seinän kokonaisvahvuus on 88 cm. Talojen tiiliseinien rakenteisiin upotetaan kumpaankin lämpö- ja kosteusantureita myöhempää seurantaa ja tarkkailua varten. Taloissa ei ole missään käytetty muovia.

”Kaakkurin kerrostaloihin tuloilma tulee tuloilmaikkunan kautta ja poistoilma puolestaan menee erityisten poistoilmahormien kautta. Kesällä ilmanpoistoa parannetaan lämmittämällä hormeja sähköisesti omilla aurinkokennoilla. Aurinkoenergian käyttö kesäajan ilmanvaihdon käyttövoimana on loogista, koska aurinkoenergiaa on eniten saatavilla juuri silloin, kun ulko- ja sisätilan lämpötilaeroon perustuva käyttövoima on pienimmillään”, Knuutinen kertoo.

Rakennuskohteen urakoitsijana toimii Pohjola Rakennus Oy Suomi ja arkkitehtisuunnittelusta on vastannut Arkkitehtitoimisto Veli Karjalainen Oy.

Lähde: Rakennuslehti.fi