Itä-Uudenmaan Rakentajan ABC 2020-21 on julkaistu!

Uusi Itä-Uudenmaan Rakentajan ABC on nyt jaossa!   Hae omasi jakelupisteistä, julkaisut löytyvät Rakentajan ABC -telineistä! Tutustu myös verkkolehteen täällä webissä. Löydät lähimmän jakelupisteesi verkkolehden Rauta- ja rakennustarvikeliikkeet ja palvelut -osiosta.… Itä-Uudenmaan Rakentajan ABC 2020-21 on julkaistu!

Pääkaupunkiseudulle nousee luonnollisen sisäilman asuinkerrostalo

Pääkaupunkiseudulle on suunnitteilla asuinkerrostalo, jossa talon sisäilmasta pyritään tekemään mahdollisimman luonnollinen ja laadukas yhdistämällä luontoa ja teknologiaa.

Kerrostalon jokaisessa huoneistossa luonnollisen sisäilman tuottamisesta huolehtivat suomalaisen terveysteknologiayhtiö Naturventionin Naava-älyviherseinät. Taloon on suunnitteilla 50-70 vuokra-asuntoa, ja kohteelle etsitään parhaillaan sijoituspaikkaa. Talon odotetaan valmistuvan vuonna 2018.

Hankkeen rakennuttajana on Norreal Oy. Pääurakoitsijana toimii Rakennusliike Reponen. Nämä toimijat ovat aikaisemmin yhdessä toteuttaneet Vantaan Kivistöön Euroopan suurimman puukerrostalon ja käynnistäneet passiivipuukerrostalon rakentamisen Helsingin Honkasuolle.

”Rakennusliike Reponen on jo 15 vuotta keskittynyt energiatehokkaaseen rakentamiseen, joka kulkee käsi kädessä sisäilman laadun kanssa. Tässä hankkeessa sisäilman laatu viedään aivan uudelle tasolle, kun uusimpien tekniikoiden ja suodattimien lisäksi kotien sisäilmaa parantamaan otetaan biologinen ilmanpuhdistus. Sisäilman lisäksi iso hyöty on ilmankosteuden parantuminen, mikä on Suomessa varsinkin talvella monille iso ongelma”, Rakennusliike Reposen toimitusjohtaja Mika Airaksela sanoo.

”Varsinkin meillä Suomessa ulkoilma on vielä suhteellisen puhdasta. Silti nykypäivän ihminen on eristänyt itsensä tästä luonnollisesta ulkoilmasta ja viettää 90 % ajastaan sisätiloissa ja hengittää päivittäin yli 10 000 litraa usein kehnoa sisäilmaa. Ihmisen suunnittelemat mekaaniset ilmanpuhdistimet pyrkivät tekemään sisäilmasta steriiliä. Naturvention taas haluaa tuoda luonnon luoman ilman sisätiloihin. Naava-viherseinä mukautuu biologisesti jokaiseen tilaan noin kolmessa viikossa ja puhdistaa juuri kyseisen tilan epäpuhtaudet ja säätää ilmankosteutta ihmisille sopivaksi”, Naturventionin perustaja ja teknologiajohtaja Niko Järvinen sanoo.

Viherseinä vastaa puhdistusteholtaan yli 4000 tavallista huonekasvia

Nasan tutkimuksiin perustuvan Naava-viherseinän kasvien juuristossa elää miljoonia mikrobeja, jotka hajottavat ilman epäpuhtauksia kasveille ravinnoksi. Naavan jokaisen kasvin ilmanpuhdistusteho on tutkitusti yli 100-kertainen tavallisiin viherseiniin tai huonekasveihin verrattuna. Yksi Naava vastaakin puhdistusteholtaan yli 4000 tavallista huonekasvia.

Patentoitu älyviherseinä myös mittaa ja säätää sisäilman kosteutta ihmisen terveydelle optimaaliseksi. Ilmaa on helpompi hengittää, mikä vähentää hengitysteiden ja limakalvojen ärsytystä. Se neutralisoi sisäilman hajuja ja raikastaa tunkkaista sisäilmaa sekä vähentää ilmassa leijuvaa pölyä.

Hankkeessa seurataan Naava-viherseinän vaikutuksia sisäilman laatuun, ja sitä mitataan erilaisilla ilman pitoisuuksia mittaavilla antureilla. Rakennuksen ilmanvaihto toteutetaan niin sanottuna biologisesti mukautuvana, energiatehokkaana ratkaisuna.

Talossa käytettävät rakennus- ja sisustusmateriaalit ovat M1-sertifioituja tai vastaavia vähäpäästöisiä materiaaleja. Älyviherseinän allergiaystävälliset kasvit kasvavat mullattomassa kasvualustassa, joka ei kerää hometta eikä aiheuta allergisia reaktioita.

Lähde: Rakennuslaehti


Jaa
Twiittaa
Jaa