[recent_posts num=”1″ meta=”true” thumb=”false” thumb_size=”small-post-thumbnail” category=”juuri-nyt” excerpt_count=”0″]

Pientalorakentajan tietoliikenneopas

Nopeat tiedonsiirtotekniikat asettavat pientalojen kiinteistön sisäisille viestintäverkoille ja -järjestelmille eli sisäverkoille yhä suurempia vaatimuksia. Asuinkiinteistön nykyaikaisiin palveluihin kuuluvat nopeat laajakaistayhteydet ja monipuoliset viihdepalvelut.

Pientalon sisäiset viestintätarpeet monipuolistuvat, kun tietokoneet verkotetaan ja taloihin asennetaan rakennusautomaatio- ja hälytysjärjestelmiä. Myös kodinkoneet tulevat yhä älykkäämmiksi ja niihin on tulossa liitäntämahdollisuus viestintäverkkoon.

Valokuituyhteys on toimintavarma. Kaapelit kaivetaan maahan, eivätkä yhteydet ole alttiina sääolojen muutoksille. 

KUITUKAAPELIN ASENNUS 

Palveluun liityttäessä Operaattori toimittaa asiakkaan tontin rajalle kuitukaapelin asiakasliityntää varten. Näin toimimalla vältytään turhilta jatkospisteiltä ja säästetään asennuksen kustannuksissa. Kaapeli mitoitetaan siten, että se riittää palveluun liitettävän kiinteistön takimmaisessa reunassakin olevan talojakamoon. 

Kaapeli tulee asentaa mahdollisimman suoraan, maavaraiseen n. 50-70 cm syvyiseen ojaan. Kaapeli asennetaan min. 50 mm läpimitaltaan olevaan ulkoasennusputkeen. Putkitus tulee viedä tontin rajalta yhteneväisellä putkella aina kiinteistön talojakamoon saakka. Kaapeliojan täyttövaiheessa suositellaan asetettavaksi varoitusnauha n. 20 cm kaapelin yläpuolelle, jotta vältyttäisiin myöhemmissä kaivuissa kaapelin vaurioitumiselta. 

KUITUKAAPELIN SISÄÄNVIENTI 

Kuitukaapeli tulee viedä kiinteistön sisälle  talojakamoon loivassa nousukulmassa, jonka käyristyssäde ei saa ylittää 200 mm. Laitetilassa kaapeliin tulee jättää työvaraa 2-3 metriä ja hankkia kuituliittymän laitteille 400 x 600 x 90 mm kokoinen kotelo. Liittymän laitteille tulee varata kaksi maadoitettua sähköpistorasiaa sekä maadoitusjohdin 6 mm2. Tarkempia tietoja Traficomin määräyksestä 65. Laitetilan tulee olla kuiva ja lämpötila nollan yläpuolella kaikkina vuodenaikoina. Kiinteistön läpivienneissä on hyvä muistaa putkituksen eristys ja tiivistys, jotta vältyttäisiin esimerkiksi putken kautta rakennuksen sisään tai rakenteisiin valuvalta kosteudelta tai routavaurioilta. Putken pää on myös hyvä tukkia, jottei sinne pääse pieneläimiä, esimerkiksi jyrsijöitä.

KAAPELIN KÄSITTELYSSÄ HUOMIOITAVAA

Kaapelia käsiteltäessä on hyvä muistaa, että kuitukaapeli on herkkä kaapelityyppi, jonka korjaaminen ja jatkaminen on työlästä. Siksi sen käsittelyssä tulee noudattaa erityistä varovaisuutta. Kaapelin päälle ei esimerkiksi tule astua tai ajaa autolla, kaapelia ei saa taittaa tai kiskoa väkivalloin.

Kiinteistöön tuleva talokaapeli on metalliton, joten sen sijainnin selviää ainoastaan sijaintipiirroksesta. Kiinteistön omistajan on hyvä päivittää kaapelin sijaintitieto tontin asemapiirustukseen sekä ilmoittaa tieto myös operaattorille dokumentointia varten. 

Huom. Kaivuutöitä suunniteltaessa kannattaa varmistaa telekaapeleiden sijainti sekä tilata tarvittaessa kaapelin näyttöpalvelu. IPP:n alueilla Kihniö, Parkano, Ikaalinen, Hämeenkyrö, Ylöjärvi ja Nokia osoitteesta kaivulupa.fi. Apua kysymyksiisi saat myös asiakaspalvelustamme p. 03 450 5610.