[recent_posts num=”1″ meta=”true” thumb=”false” thumb_size=”small-post-thumbnail” category=”juuri-nyt” excerpt_count=”0″]

Pohjois-Savon ensimmäiset puukerrostalot valmistuvat Kuopioon

Saaristokaupunkiin valmistuu tänä keväänä kaksi M2-Kotien vuokra-asuintaloa puusta. Puukerrostalojen rakennesuunnittelusta vastaa A-Insinöörit.


Kuopion Vanhankallionkadulle valmistuu kaksi puukerrostaloa. Kuva: A-Insinöörit

Pohjois-Savo saa ensimmäiset puukerrostalonsa, kun Kuopion Saaristokaupunkiin valmistuu tänä keväänä kaksi M2-Kotien vuokra-asuintaloa puusta. Puukerrostalojen rakennesuunnittelusta vastaa A-Insinöörit.

Y-Säätiön M2-Kotien rakennuttamien, nelikerroksisten puukerrostalojen rakennustyöt ovat loppusuoralla Saaristokaupungin Keilarinteessä. Asukkaat muuttavat maakunnan ensimmäisten puukerrostalojen 48 asuntoon kesäkuussa.

Kerrostalojen kaikki asuinkerrosten rakenteet ovat puuta. Rakentamisessa on käytetty elementtitehtaalla valmiiksi koottuja tilaelementtejä.

Y-Säätiön rakennuttamisjohtaja Pekka Kampmanin mukaan rakennustapa ja -materiaalit vähentävät huomattavasti rakentamisen hiilijalanjälkeä, nopeuttavat asentamista ja helpottavat kosteudenhallintaa.

Y-Säätiön tavoitteena on pienentää omissa kohteissaan hiilijalanjälkeä 70 prosenttia vuoteen 2030 mennessä ja olla täysin hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä.

Puumateriaali näkyy katon lisäksi julkisivun puuverhouksena sekä porrashuoneen portaissa ja seinissä. Vain talojen alin, osittain maan alle jäävä kerros on betonirakenteinen.

Tilaelementit vaativat tarkempaa suunnittelua

Keilarinteen talojen tilaelementtirakenteet ovat elementtitehtaalla ristiinliimatusta massiivipuulevystä eli CLT:stä valmiiksi rakennettuja moduuleja.

Rakennussuunnittelusta vastannut projektipäällikkö Tuomas Malinen A-Insinööreistä kertoo, että tilaelementtirakentamisessa työt painottuvat tehtaalle työmaan sijaan, mikä edellyttää aina tavanomaista tarkempaa ja pitemmälle vietyä suunnittelua.

”Moduuleja ei voi enää muokata työmaalla. Esimerkiksi asuntojen lattiamateriaalit ja märkätilat tulevat valmiiksi asennettuina. Työmaalla tilaelementit nostetaan paikoilleen, ja tehdään tarvittavat kiinnitykset, kytkennät ja viimeistelytyöt”, Malinen kertoo yhtiön tiedotteessa.

Asennustöitä tehdään vain kuivalla säällä, mikä helpottaa rakentamisen aikaista kosteudenhallintaa. Puurakentamisessa muun muassa paloturvallisuuden varmistaminen edellyttää erityisiä suunnitteluratkaisuja. Kuopion asunnoissa puuelementit on verhoiltu palokipsilevyillä.

Kokemuksia erilaisista julkisivuratkaisuista

Kuopion talot toteutetaan julkisivurakennetta lukuun ottamatta samalla tavalla kuin M2-Kotien ensimmäiset, Jyväskylään vuonna 2020 valmistuneet puukerrostalokohteet. Tavoitteena on ollut parantaa rakennustehokkuutta.

”Jyväskylän puukerrostalot ovat yhtä 20 sentin paksuista massiivipuulevyä, mutta Kuopiossa käytämme sisäpuolella CLT-rakennetta ja paikalla tehtäviä julkisivuja. Käyttämällä erilaisia julkisivurakenteita selvitämme samalla, miten erilaiset ratkaisut vaikuttavat asumiskustannuksiin sekä käyttö- ja peruskorjauskuluihin”, Pekka Kampman sanoo.

Lähde: Rakennuslehti.fi