[recent_posts num=”1″ meta=”true” thumb=”false” thumb_size=”small-post-thumbnail” category=”juuri-nyt” excerpt_count=”0″]

Kun lattian ääneneristys meni pieleen

Raisa asentaa asuntoonsa iltapuhteina uuden hienon parketin. Parin viikon päästä ovikello soi ja ovella seisoo alakerran vanha rouva. Tämä tiedustelee, mitä ihmettä Raisan asunnossa on tehty, kun sieltä on alkanut kuulua niin kova tömistely.

Vian toteaminen ja siitä ilmoittaminen

Asiaa ryhdytään tutkimaan. Raisa käy ensin itse naapurin asunnossa, sillä välin kun hänen ystävänsä Saara kävelee ympäri asuntoa. Ja toden totta, Saaran askeleet kuuluvat selkeästi naapurin asuntoon.

Raisa ottaa yhteyttä isännöitsijään vian selvittämiseksi. Isännöitsijä yllättyy kuullessaan parketin vaihdosta, sillä Raisa ei ole tehnyt siitä remontti-ilmoitusta taloyhtiölle. Raisa myöntää nolona luulleensa, ettei pintaremonteista tarvitse ilmoittaa.

Isännöitsijä käy toteamassa vian Raisan ja naapurin kanssa. Hän tiedustelee Raisalta, onko parketin alle asennettu ääneneristeet. Raisa joutuu myöntämään, että ei ole. Hän kertoo ostaneensa parkettilaudat rautakaupan alennuskampanjan innoittamana, eikä hän ole ummikkona tajunnut, että myyjän tyrkyttämät ääneneristeet olisi todella kannattanut ostaa. Nuukana ihmisenä hän on vieläpä asentanut parketin itse, suoraan vanhan muovimaton päälle.

  • Ota yhteyttä isännöitsijään. Viime kädessä terveydensuojeluviranomainen (terveystarkastaja) voi todeta terveyshaitan olemassaolon (terveydensuojelulaki, ns. asumisterveysasetus) ja antaa määräyksiä sen poistamiseksi.
  • Selvitä isännöitsijälle tai muulle taloyhtiön edustajalle, miten parketti ja lattian ääneneristys on asennettu – myös siinä tapauksessa, jos lattiapinnoitteen on asentanut joku muu kuin sinä.
  • Varaudu, että lattian pinnoitteita saatetaan joutua irrottamaan asennuksen asianmukaisuuden selvittämiseksi.

Vian korjaaminen

Taloyhtiö kehottaa Raisaa poistamaan äänihaitan. Käytännössä tämä onnistuu vain siten, että Raisa purkaa parketin ja asennuttaa sen uudelleen ääneneristyksen kera. Raisa yrittää panna vastaan, mutta isännöitsijä muistuttaa, että taloyhtiö voi tarvittaessa teettää remontin ja velkoa kulut Raisalta. Remontti on pakko tehdä, sillä nykytilanteesta aiheutuu haittaa alakerran naapurille.

Raisa palkkaa pätevän urakoitsijan asentamaan parketin uudelleen. Tätä ennen hän tekee taloyhtiön hallitukselle remontista ilmoituksen, jossa selvitetään mm. remontissa käytettävät materiaalit. Isännöitsijä tarkistaa ilmoituksen hallituksen puolesta ja antaa remontille siunauksen. Isännöitsijä ja Raisa sopivat myös remontin valvonnasta.

Raisan palkkaama urakoitsija hankkii tarvikkeet ja käy asentamassa parketin uudelleen huone kerrallaan. Samalla lattiasta poistetaan vanha, 1990-luvun lopulta peräisin oleva muovimatto. Taloyhtiön valvoja käy toteamassa ennen parkettilautojen asennusta, että lattian ääneneristys on tällä kertaa asennettu asianmukaisesti.

  • Sovi taloyhtiön kanssa korjauksesta ja tee siitä ilmoitus yhtiölle. Odota yhtiön kuittausta, ennen kuin aloitat remontin.
  • Varmista, että remontissa käytetään lattiaan asennettavaksi tarkoitettuja materiaaleja (mm. parketti, ääneneriste).
  • Sovi taloyhtiön kanssa, miten remontin valvonta hoidetaan.

Jos lattiasta poistetaan muovimatto, joka on asennettu ennen vuotta 1994, ennen purkutöitä on tehtävä asbestikartoitus. Osakas vastaa tällöin asbestikartoituksen kuluista.

Kuka korjauksen maksaa?

Lattiapinnoitteen kunnossapidosta vastaa asunto-osakeyhtiölain ja Taloyhtiön vastuunjakotaulukonmukaan osakas. Osakas vastaa myös teettämänsä pieleen menneen remontin aiheuttamista vahingoista.

Raisa on siis velvollinen maksamaan kokonaisuudessaan parketin asennuksesta aiheutuneet kulut. Isännöitsijä muistuttaa Raisaa, että tämän maksettavaksi kuuluvat myös remontin valvonnasta koituneet kustannukset. Tämä johtuu siitä, että kyse on Raisan oma-aloitteisesta muutostyöstä.

Raisa ei voi muuta todeta kuin että pieleen meni: säästeliäisyys koitui tällä kertaa hänen tappiokseen, kun maksettaviksi tulivat parketin uusimiskulut hätiköidysti tehdyn tee-se-itse -remontin jälkeen.

  • Varaudu maksamaan pieleen menneen asennuksen korjaaminen.
  • Myös mahdolliset valvontakustannukset tulevat todennäköisesti maksettaviksesi.

Taloyhtiöllä on oikeus valvoa osakkaan remonttia. Osakas vastaa tällöin kohtuullisista ja tarpeellisista yhtiön valvontakuluista.

Lähde: Kiinteistölehti