[recent_posts num=”1″ meta=”true” thumb=”false” thumb_size=”small-post-thumbnail” category=”juuri-nyt” excerpt_count=”0″]

Rakentajille opas huonon maineen parantamiseksi

Asiakkaat eivät pety aina virheeseen, vaan urakoitsijan epäonnistumiseen asiakaspalvelussa, toteaa Rakennusteollisuuden laatuasioista vastaava johtaja Jukka Pekkanen.

Omalaatuisesta asiakaspalveluasenteestaankin tunnetut rakentajat yrittävät kääntää mainettaan positiiviseksi. Rakennusteollisuus on nimittäin teettänyt oppaan, joka auttaa rakentajia ”selvittämään haastavia asiakastilanteita”.

rakentajille-opas

KUVA: TIINA SOMERPURO/KL

Oppaassa on kuusi erilaista asiakastarinaa ja neuvoja tilanteiden ratkaisuun. Yksi Rakennusteollisuuden käyttämä esimerkki on Kimi Kriittinen, joka löytää uudesta asunnostaan vaikka kuinka paljon virheitä.

”Kimi soittaa vihaisena rakennusfirmaan. Rakennusyhtiö käy tarkastamassa asunnon, mutta varsinaisia virheitä ei löydy. Korjaustasoituksia ja -maalauksia tehdään ja putkiurakoitsija käy säätämässä ja ilmaamassa patterit, mutta se ei riitä. Kriittiset eivät ole tyytyväisiä asuntoonsa ja vaativat kaupan purkamista”, oppaassa lauotaan.

Pääpaino oppaassa on uudisrakentamisessa, mutta vinkit pätevät Rakennusteollisuuden mukaan myös esimerkiksi putkiremontteihin.

Monella suomalaisella on enemmän huonoa kuin hyvää sanottavaa rakentajista. Puheluihin ei vastata ja luvattuja korjauksia ei tehdä. Suunnitelmien toteutuskin menee joskus sinne päin.

Tekniikan tohtori Maiju Vuolle Tampereen teknillisestä yliopistosta kertoo, että kielteiset kokemukset voivat syntyä monista eri syistä.

”Asunnonnostajat voivat pettyä rakentamisen laatuvirheiden vuoksi tai omaan kotiin liittyvät odotukset ja kokemukset eivät kohtaa. Voi myös olla niin, että asiakas kokee, että rakennusliike ei ota häntä tosissaan tai kuuntele häntä”, oppaan teossa mukana ollut vuolle kertoo tiedotteessa.

Ratkaisuksi esitetään nyt KOTI-ohjenuoraa. Se tarkoittaa kuuntelua, oikea-aikaisuutta, tiedotusta ja inhimillisyyttä.

Rakennusteollisuuden laatuasioista vastaava johtaja Jukka Pekkanen kertoo, että monesti asiakkaat eivät pety itse virheeseen, vaan urakoitsijan epäonnistumiseen asiakaspalvelussa.

”Yhteistoiminta urakoitsijan, tilaajan ja käyttäjän kanssa ovat keskeisiä asioita rakentamisen laaduassa”, Pekkanen toteaa.

Laadukas asiakkuuden johtaminen -hankkeessa ovat mukana Rakennusteollisuus, Hartela, Peab, Pohjola Rakennus, Arkta, Tekes, Tamperen teknillinen yliopisto, Turun ammattikorkeakoulu ja Turun yliopiston kauppakorkeakoulu.

Lähde: Kauppalehti