[recent_posts num=”1″ meta=”true” thumb=”false” thumb_size=”small-post-thumbnail” category=”juuri-nyt” excerpt_count=”0″]

Remontoiva vuokranantaja – hyödynnä vähennykset

Vuokranantajalla on oikeus vähentää remonttikuluja verotuksessa. Olennaista on ajoittaa remontti oikein, ymmärtää vuosikorjauksen ja perusparannuksen ero sekä tehdä vähennykset.

Ajoita remontti oikein

Remontti pitää ajoittaa oikein. Remonttikuluja ei voi vähentää vuokratulosta, jos vuokranantaja on ostanut asunnon ja tekee tai teettää sinne remontin ennen vuokrasuhteen alkamista. Syntyneet kulut lisätään osaksi asunnon hankintahintaa, joten kulut voi hyödyntää vasta myytäessä.

-Ostotilanteessa remontista aiheutuneet kulut ovat vähennyskelpoisia vuokratuloista vasta vuokrasuhteen alkamisen jälkeen. Kun vuokraus on käynnistynyt, menot voi vähentää, vaikka asunto olisi välillä tyhjillään. Oman työn osuutta ei voi koskaan vähentää verotuksessa, erittelee Suomen Vuokranantajien lakimies Jonna Puolanto.

Vuosikorjaus ja perusparannus tulkitaan eri tavalla verotuksessa

-Vähennysoikeus riippuu siitä, tehdäänkö asuntoon vuosikorjausta vai perusparannusta. Vuosikorjauksella asunto saatetaan alkuperäistä vastaavaan kuntoon, korjataan olemassa olevia pintoja ja uusitaan vanhoja kodinkoneita. Vuosikorjausta ovat siis esimerkiksi seinien maalaaminen ja tapetointi tai keittiön kaappien uusiminen, sanoo Puolanto.

-Jos laatutasoa nostetaan olennaisesti, on kyse perusparannuksesta. Perusparannukseksi luokitellaan asunnon laajennus-, muutos-, uudistus- ja muut vastaavat toimenpiteet, Puolanto jatkaa.

Milloin remonttikulut voi vähentää?

-Vuosikorjausmenot vähennetään vuokratuloista samana vuonna, kun ne on maksettu. Perusparannusmenot sen sijaan lisätään asunnon hankintahintaan, kun asunto myydään. Vuokranantajan vaatimuksesta ne voidaan vähentää myös tasapoistoina 10 vuoden aikana tai vaikutusaikanaan, jos perusparannuksen vaikutusaika on tätä lyhyempi. Remontin kustannukset jaetaan siten kymmeneen yhtä suureen osaan ja yksi osa vähennetään vuokratulosta vuosittain, sanoo lakimies Puolanto.

-Jos asunto myydään ja vuokraustoiminta sen vuoksi päättyy, lisätään poistamatta jäänyt euromäärä hankintahintaan. Jos esimerkiksi 5000 euron menosta on ehditty vähentää 500 euroa vuodessa 5 vuoden ajan, lisätään poistamatta jäänyt 2500 euroa asunnon hankintahintaan ja huomioidaan se asunnon myynnin luovutusvoittoa laskettaessa, Puolanto jatkaa.

Isommissa remonteissa on usein kysymys sekä vuosikorjauksesta että perusparannuksesta. Tällöin vuokranantajan on jaettava kulut oman selvityksen mukaan vuosikorjaus- ja perusparannusmenoihin remontin laadun ja laajuuden perusteella.

Lähde: Kiinteistölehti