[recent_posts num=”1″ meta=”true” thumb=”false” thumb_size=”small-post-thumbnail” category=”juuri-nyt” excerpt_count=”0″]

Rakentavan kotitalouden velvollisuus – Rakentamisilmoitus

Kun työsi vaati rakennusluvan, tulee sinun tehdä verottajalle rakentamisilmoitus – vastuu ilmoituksesta on rakennusluvan saajalla. Rakennusluvan varaiselle työlle tulee hakea ja saada lupa ennen rakennustyötä, ellet ole varma luvanvaraisuudesta tarkasta asia  kuntasi rakennusvalvonnasta.

Valmistaudu jo rakennusaikana

Kotitalouksien on annettava Verohallinnolle rakentamisilmoitus kaikista rakennusluvan alaisista töistä, joten ota tiedot valmiiksi talteen esimerkiksi laskujen maksun yhteydessä.

Säästä aikaa mapittamalla eroon kaikki sopimukset sekä maksetut laskut koko rakennushankkeen ajan, myös suunnittelutyön laskut, helpotat työtäsi ilmoituksen laadinnassa. Pääsääntöisesti verottajalle ilmoitetaan työn osuus, mutta mikäli olet sopinut samalla sopimuksella sekä työstä että tavarasta (esimerkiksi lämpöä talteenottava ilmanvaihtokone asennettuna), niin ilmoitat molemmat.

Kaikki rakennusluvan piiriin (tarkasta lupaehdot) kuuluvat työt tulee ilmoittaa, esimerkiksi pihatyöt kuuluu ilmoittaa vähintään rakennuksen ympäristön pinnantasausten osalta.

Milloin ja miten ilmoitat?

Rakentamisilmoitukseen voit kirjata tietoja ja antaa ilmoituksia aina laskujen maksun yhteydessä, ilmoitus tulee tehdä kuitenkin viimeistään ennen rakennusvalvontaviranomaisen (rakennustarkastaja) tekemää käyttöönottokatselmusta. Rakennusta tai sen osaa ei saa ottaa käyttöön ennen kuin rakennusvalvontaviranomainen on hyväksynyt sen loppukatselmuksessa käyttöön otettavaksi.

Maksetut summat ilmoitetaan ilman arvonlisäveroa (ALV).

Mikäli rakennat yhdessä toisen henkilön kanssa, esimerkiksi puolisosi kanssa, riittää yksi ilmoitus koska se kohdistuu kiinteistöön (kiinteistötunnus ja osoite).

Ennen rakennusvalvontaviranomaisen loppukatselmusta tulee ilmoittaa ne tiedot, joita ei ole ilmoitettu ennen käyttöönottokatselmusta.

Rakennusvalvontaviranomaisella ei ole ollut velvollisuutta valvoa rakentamisilmoitusten tekoa, marraskuun 2019 jälkeen. Myöskään verohallinnon todistusta ei tarvitse rakennustarkastajalle esittää.

Ilmoituksen voit tehdä, täydentää tai korjata verkossa vero.fi/omavero tai verottajan sivuilta löytyvällä tulostettavalla lomakkeella.

Katso verottajan ohjeita:

Lataa tulostettava lomake:

Miten ilmoitat itse tehdyn työn?

Kun koko rakennustyö on tehty itse ”hartiapankkirakentamisena” tai talkootyönä, tehdään myös silloin rakentamisilmoitus. Itse tai talkootyönä tehdyn työn rakentamisilmoituksella ilmoitetaan rakennuskohteen tiedot sekä tieto ettei maksettuja suorituksia ole. Talkootyöntekijöiden nimiä ei tarvitse ilmoittaa, jos yhdelle tai useammalle on maksettu työkorvausta tai palkkaa ilmoita suoritukset.

Menikö pieleen?

Jos sinun täytyy korjata jo annettula tietoja, tee korvaava ilmoitus. Käytä korjattavan ilmoituksen ilmoitustunnistetta. Ilmoita sekä korjatut tiedot että aikaisemmin oikein ilmoitetut tiedot.

 

Pasi Hinkkuri
Rakennusinsinööri – RIA / HHJ

Lähde:

vero.fi/henkiloasiakkaat/asuminen/rakentamisilmoitukset/