Remontti maksoi liikaa ja koko kerrostalo purettiin – ”Tästä tulee trendi”
Vanhojen kerrostalojen ostaminen, purkaminen ja uuden rakentaminen voi houkutella sijoittajia ennen kaikkea kasvukeskuksissa ja niiden imussa.
Vanha talo matalaksi ja uusi tilalle. Tällä mallilla suomalaisten kerrostalojen asukkaat voivat tulevaisuudessa päästä yhä useammin eroon remonttihuolista.
Yle kertoi torstaina, että Kuopion Niiralassa vanhan kerrostalon osakkaat päättivät heittää hyvästit liian kalliille putkiremontille myymällä asuntonsa eniten tarjoavalle.
Ostaja purki talon ja alkoi rakentaa uutta jäljellä olevan rakennusoikeuden turvin. Osa vanhoista asukkaista saattaa muuttaa uuteen taloon.
Vanhassa talossa asunut Pasi Pitkänen sanoo Ylelle, että korjaukset olisivat tulleet aivan kalliiksi suhteessa asuntojen arvoon.
– Kyllä tämä jonkinasteinen trendi tulee olemaan. Joskus taloyhtiö kerta kaikkiaan nostaa kädet pystyyn, ettei paukkuja remontteihin ole. Kyllä tämä on aivan hyvä malli, arvioi Kiinteistöliiton pääekonomisti Jukka Kero Taloussanomille.
Keron mukaan ostajia voivat olla rakennusyhtiö tai yksityiset tai yleishyödylliset kiinteistösijoittajat.
Asunto-osakeyhtiöitä haettu jopa konkurssiin
Vanhoja kerrostaloja painaa Suomessa miljardien eurojen korjausvelka. Moni asunto-osakeyhtiö on ongelmissa erityisesti kasvukeskusten ulkopuolella, mutta myös pääkaupunkiseudun vanhoissa lähiöissä.
Pankit suhtautuvat aiempaa nihkeämmin taloyhtiöiden remonttien rahoittamiseen, varsinkin jos asunnolla ei ole enää juuri arvoa.
Keron mukaan vanhan kerrostaloasunnon neliöhinta markkinoilla voi olla pahimmillaan alle tuhat euroa neliöltä. Perusteelliselle remontille voi tulla hintaa 1500 euroa neliöltä, Kero laskee.
– Se on jos ei nyt mahdoton niin ainakin haastava yhtälö. Omaa rahaa pitäisi löytyä rutkasti, Kero kuvailee.
Remonttivelkojen kanssa painiskelevia asunto-osakeyhtiöitä on jopa haettu konkurssiin.
”Kiinnostuneita sijoittajia löytyy markkinoilta”
Keron mukaan vanhojen kerrostalojen ostaminen ja purkaminen voi houkutella sijoittajia ennen kaikkea kasvukeskuksissa ja niiden imussa.
– Kiinnostuneita sijoittajia löytyy markkinoilta, jos uusille asunnoille on kysyntää.
Kero arvioi, että pääkaupunkiseudun lähiöissä mallin houkuttelevuutta lisää vuokra-asuntojen kasvava kysyntä.
Kiinteistösijoittajien etujärjestön Raklin toimitusjohtajan Jyrki Laurikaisen mukaan lähiöissä malli ei ole kuitenkaan mikään oikotie onneen. Hänen mukaansa on paljon alueita, joissa sijoittaminen ei kannata, koska uusista asunnoista ei saa riittävästi vuokratuottoa.
Laurikaisen mukaan kerrostaloremontteja pitäisi pystyä tekemään nykyistä halvemmalla esimerkiksi sääntelyä purkamalla.
Lähde: Taloussanomat