[recent_posts num=”1″ meta=”true” thumb=”false” thumb_size=”small-post-thumbnail” category=”juuri-nyt” excerpt_count=”0″]

Suomen korkein puukerrostalo voitti vuoden puupalkinnon: ”Uraauurtava työ”

Joensuuhun rakennetulle Lighthouselle on myönnetty tämän vuoden puupalkinto. 14-kerroksisen puutalon rakentamista pidetään rakenneteknisesti poikkeuksellisen vaativana.

Tuomariston mukaan tätä Suomen ensimmäistä täysin puurakenteista kerrostaloa ”voidaan pitää uraauurtavana työnä korkean puurakentamisen kehittämisessä ja myös kansainvälisesti mielenkiintoisena esimerkkinä.”

Lighthouse on opiskelija-asuntola ja siinä on 14 kerrosta. Talon rakennesuunnittelusta vastasi A-Insinöörit.

Rakennuttajana toimi Opiskelija-asunnot Oy Joensuun Elli ja pääurakoitsijana Rakennustoimisto Eero Reijonen. Arkkitehtisuunnittelusta vastasi Arcadia ja talotekniikasta Granlund Joensuu. Rakennus toteutettiin Stora Enson runkojärjestelmällä.

A-insinöörien tiedotteen mukaan puurakenteissa hyödynnettiin ennakkoluulottomia ratkaisuja ja uusia materiaaleja niin lujuuden, kantokyvyn, painumisen kuin paloturvallisuudenkin osalta.

”Asuinrakennukselle myönnetty Puupalkinto on paikallisesti ja koko puurakentamisen alalla merkittävä. Se on konkreettinen todiste osaamisesta ja tahdosta kehittää uutta”, sanoo Lighthousen rakennesuunnittelusta vastannut A-insinöörien yksikönjohtaja Tomi Rautiainen tiedotteessa.

Kerrokset rakennettiin teltassa

Lighthousen kerrokset rakennettiin tontilla sijainneessa teltassa. Elementit nostettiin ylös kerros kerrallaan. Ne asennettiin paikoilleen sään salliessa ja suojattiin uusi kerros asennuksen jälkeen väliaikaisella katolla, jotta kuivaketju ei katkeaisi. Yhden kerroksen rakentamiseen meni kaksi viikkoa.

Lighthouse on maailman korkein terästankojäykisteinen puurakennus. Sen jäykistys on hoidettu ylhäältä alas kiristettävillä puurakenteiden sisäisillä teräksisillä vetotangoilla. Tätä tekniikkaa sovellettiin  ensimmäistä kertaa Suomessa.

Lighthouse Joensuu valittiin vastikään myös RIL-Palkinnon voittajaksi.

Lähde: Rakennuslehti