[recent_posts num=”1″ meta=”true” thumb=”false” thumb_size=”small-post-thumbnail” category=”juuri-nyt” excerpt_count=”0″]

Toimiva akustiikka tukee tilan käyttötarkoitusta

Akustiikaltaan hyvin suunnitelluissa tiloissa on miellyttävää asioida ja työskennellä. Mitä aikaisemmin akustiikka-asiantuntijat otetaan rakennussuunnitteluun mukaan, sitä kustannustehokkaampi ja miellyttävämpi akustiikka saadaan aikaan. 

Akustiikkaan, melun- ja tärinäntorjuntaan sekä av-suunnitteluun erikoistuneen Akukon Oy:n laatupäällikön Jukka Ahosen mukaan hyvä akustiikka tukee tilan käyttötarkoitusta.

– Onnistuneeseen akustiikkaan ei kiinnitä huomiota.  Hyvin suunnitellussa auditoriossa luennoitsijan puhe kuuluu salin perälle saakka. Päiväkodeissa akustiikan tavoitteena voi olla vaimentaa melua. Kirkkosalissa taas ääni saa kaikua ja kantaa. Akustiikalla voidaan vaikuttaa myös tilan tunnelmaan, hän havainnollistaa.

 

Hyvinvointia ja elämyksellisyyttä akustiikalla

On tutkittu, että työympäristön akustiikka vaikuttaa työssä jaksamiseen, viihtymiseen ja terveyteen. Kun koulurakennuksen akustiikka on kunnossa, opettajien ei tarvitse rasittaa ääntä melun vuoksi, mikä vähentää sairaspoissaoloja. Sairaaloissa tilojen rauhallisuus taas lyhentää potilaiden toipumisaikaa.

Erilaiset esitystilat vaativat erikoisosaamista, mikä on Akukonin vahvuus Suomessa ja maailmalla. Työkohteet ulottuvat klassisen musiikin konserttisaleista pienempiin monitoimisaleihin ja esitystekniikkaan saakka.

Pasilan kauppakeskus-, asema-, hotelli-, toimisto- ja asuntokokonaisuus Tripla on hyvä esimerkki hybridikohteesta, jonka kokonaisvaltaisessa akustiikkasuunnittelussa Akukon oli mukana kaavavaiheesta lähtien.

– Triplan ali kulkee valtaosa Suomen junaliikenteestä. Sen suunnittelussa piti ottaa huomioon mm. raideliikenteen runkomelu ja tärinä, ympäristön liikennemelu sekä erilaisten sisätilojen äänieristys, Ahonen kertoo.

 

Akukon Oy  |  Hovioikeudenpuistikko 23, 65100 VAASA

Puh 010 3200 700  |  www.akukon.fi