Itä-Uudenmaan Rakentajan ABC 2020-21 on julkaistu!

Uusi Itä-Uudenmaan Rakentajan ABC on nyt jaossa!   Hae omasi jakelupisteistä, julkaisut löytyvät Rakentajan ABC -telineistä! Tutustu myös verkkolehteen täällä webissä. Löydät lähimmän jakelupisteesi verkkolehden Rauta- ja rakennustarvikeliikkeet ja palvelut -osiosta.… Itä-Uudenmaan Rakentajan ABC 2020-21 on julkaistu!

Unelma tulevaisuudesta

Yhdistyvien Lahden ja Nastolan valtuustojen edustajat kertoivat ajatuksiaan strategian tavoitteista minulle ensimmäisen kerran seminaarissa elokuussa. Tuolloin pohdittiin millaisia olemassa olevia vahvuuksia ja mahdollisuuksia tai toisaalta heikkouksia ja uhkia yhdistyvällä kunnalla on. Pohdintaa ja keskustelua käytiin yhdistymiseen liittyvään sopimukseen kirjattujen kahdeksan tavoitteen kautta (linkki yhdistymissopimukseen).

Tätä keskustelua syvennettiin ja täydennettiin yhdistymishallituksen nimeämän tulevaisuustoimikunnan avulla, sekä keskusteluilla ja kyselyllä asukkaiden ja henkilöstön kanssa. Näiden pohjalta valmisteltiin strategian luonnos.

Luonnostelua

Luonnokseen kirjattiin visioksi tavoitella kiinnostavaa kaupunkia, mutta millaista kiinnostavaa kaupunkia: Kiinnostavaa ympäristökaupunkia, yrittäjyyden kaupunkia vai jotain muuta? Luonnokseen kirjattiin myös rohkaisemisen ja toteuttamisen lupaukset, joiden todeksi tekemisen reseptiä on lähdetty valtuuston käsittelyn jälkeen työstämään. Valtuusto toivoi lokakuun seminaarissaan, että tässä strategiassa, joka viitoittaa yhdistyneiden kuntien ensimmäiset askeleet, voitaisiin katsoa myös ihan konkreettisesti lähitulevaisuuteen, vuoteen 2020. Strategiatyön osana onkin aloitettu viiden niin sanotun muutosohjelman valmistelu, joiden kautta strategia muuttuu teoiksi.

Eväitä strategian sisältöihin ja konkretisoimiseen haettiin marras-joulukuussa monissa tapaamisissa, kyselyllä ja Porukkapajassa. Porukkapaja laitettiin kokeilukulttuurin hengessä pystyyn Mariankadun ja Hämeenkadun kulmaan joulukuun alusta jouluaattoon. Edellisessä blogikirjoituksessa onkin kerrottu sieltä tunnelmia.

Pajan ja kyselyn kommenteista tehty yhteenveto on apuna strategian ja muutosohjelmien valmistelussa. Yhteenveto toimitettiin muun valmistelumateriaalin lisäksi myös valtuustolle tammikuun puolessa välissä pidettyyn valtuustoinfoon. Valtuutetut evästivät valmistelua muun muassa seuraavilla kommenteilla. Tulevaisuutta toivottiin rakennettavan erityisesti olemassa olevien vahvuuksien päälle. Kokeilut nähtiin toisaalta hyvinä keinoina löytää uusia ratkaisuja mutta toisaalta epäiltiin niiden vaikuttavuutta. Kaupungin rinnalla kehotettiin huomiomaan myös maaseutu ja sen elinkeinojen toimintaedellytykset. Yhdistykset ja yritykset haluttiin vielä kiinteämmin mukaan paitsi valmisteluun, myös strategian toteuttamiseen. Hyvinvoinnin osalta nostettiin esiin muun muassa Aavan paljon palveluja käyttävien tunnistamisen toimintamalli.

Kirkastaminen ja valinnat

Strategian valmistelun pohjaksi on nyt koottu runsaasti materiaalia ja seuraava vaihe on olennaisen esiin kaivertaminen, priorisointi. Kaivertamista tehdään tietenkin yhdessä hallituksen ja valtuuston kanssa, mutta siihen olisi tärkeä saada mukaan myös kaupunkilaisia, erilaisia toimijoita ja tietenkin kaupungin henkilöstöä.

Ihan pian julkaistaan Porukka päättää -mobiilisovellus, jonka kautta kuka vain pääsee antamaan syötteitä valintojen tekemiselle. Seuraile bussipysäkkejä ja kaupungin tiedotusta. Ensi viikolla sovellus on ladattavissa.

Strategian sisältöjä luodataan myös tässä blogissa, joten pidäpä silmällä ja heitä kommentteja!

Sirkku Huisko
strategiapäällikkö

Lähde: www.lahtiuudistuu.fi


Jaa
Twiittaa
Jaa